Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βrookings Institute: Πιθανή η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα υπάρξει καμία ελληνική τραγωδία

Βrookings Institute: Πιθανή η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα υπάρξει καμία ελληνική τραγωδία
Το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι απίθανο, ωστόσο η αναταραχή και η αστάθεια σε Ελλάδα και Ευρώπη θα διαρκέσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη
Oι εκλογές στην Ελλάδα είναι ικανές να οδηγήσουν στη διάσπαση της Ευρωζώνης και τη διάλυση του ευρώ; διερωτάται το Βrookings Institute, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι οδηγηθούν στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου, καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο εξής επιλογές:
Ή τη συνέχιση των υφιστάμενων πολιτικών που ασκούνται ή τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και χρηματοδότες της Ελλάδας.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα αναδεικνύουν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα σημάνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις - το επόμενο διάστημα - της Αθήνας με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν παράσχει τεράστια οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, με αντάλλαγμα την υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών αναγκαίων - όπως υποστηρίζουν - για την ανάκτηση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία.
Στις ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι ένα:
Είναι ικανές οι εκλογές στην Ελλάδα να προκαλέσουν την αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης, ωθώντας ξανά σε κλοιό ύφεσης την ευρωπαϊκή οικονομία;
Ορισμένοι δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο η πλειοψηφία το χαρακτηρίζει απίθανο.
Τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα με μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ;
Το Βrookings Institute παρουσιάζει δύο σενάρια:
1) Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γεγονός που αναγκάζει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
2) Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει και επιβιώνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και οδηγεί την Ελλάδα στην εποχή της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης.
Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οπλίσει με δύναμη και κίνητρα κι άλλα μη συντηρητικά κόμματα στην Ευρωζώνη, οδηγώντας τελικά ορισμένες από τις χώρες της περιφέρειας εκτός ευρώ.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια της ανάλυσής του το Βrookings Institute, δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κατορθώσει να διασφαλίσει την απαραίτητη αυτοδυναμία και τελικώς να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όμως αυτή θα είναι μια εύθραυστη κυβέρνηση, με οριακή πλειοψηφία και για αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος κατάρρευσής της σε ενδεχόμενη περίοδο αυξημένου stress.
H κατάρρευση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να έρθει εκ των έσω, καθώς σε κρίσιμες ψηφοφορίες είναι πολύ πιθανόν να καταψηφίσουν καίριες αποφάσεις, ή ακόμη και να εγκαταλείψουν το ίδιο το κόμμα.
Το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι απίθανο, ωστόσο η αναταραχή και η αστάθεια σε Ελλάδα και Ευρώπη θα διαρκέσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.
"Η ελληνική τραγωδία για μια ακόμη φορά θα αποδευχθεί...", καταλήγει το Βrookings Institute.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 15 Ιανουαρίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης