Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σκηνικό πολέμου – Επιθετική κίνηση της Πειραιώς αποκτά το 28,49% από 14,7% της MIG – Προς ΑΜΚ 300 εκατ. η MIG

Σκηνικό πολέμου – Επιθετική κίνηση της Πειραιώς αποκτά το 28,49% από 14,7% της MIG – Προς ΑΜΚ 300 εκατ. η MIG
Η Πειραιώς αύξησε μονομερώς στο 28,49% το ποσοστό στην MIG, η MIG το θεωρεί εχθρική πράξη και το IRF κινείται νομικά εναντίων της Πειραιώς
(upd2)Σε σημαντική κλιμάκωση της κόντρας που έχει υπάρξει μεταξύ των ομίλων τράπεζας Πειραιώς και της εταιρίας συμμετοχών MIG οδηγεί η απόφαση της Πειραιώς να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στην MIG, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται επιθετική ενώ η απάντηση της MIG ήταν να ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 300 εκατ ευρώ ώστε να διαπιστώσει αν το KKR πραγματικά ενδιαφέρεται να επενδύσει κεφάλαια ή όχι.
Το σκηνικό πολέμου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Πειραιώς και MIG έχει λάβει πολύ σοβαρές διαστάσεις.

Η Πειραιώς κατέχει το 14,7% της MIG και απέκτησε επιπλέον 10% στην MIG συνολικά 28,49% μέσω του IRF το οποίο κατέχει το 14,7%.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Η Πειραιώς αποφάσισε, να ενεργοποιήσει την διαδικασία να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στην MIG μέσω επιθετικής διαδικασίας – η απόφαση αυτή δεν ελήφθηκε συναινετικά – ενεργοποιώντας ρήτρα που διαθέτει από collaterals δανείων του IRF.
Το IRF έχει συνάψει δάνειο 220 εκατ το δάνειο αποπληρώνεται ως προς τους τόκους, η Πειραιώς έκρινε ότι μέρος του δανείου δεν αποπληρώνεται και….πήρε τις μετοχές περίπου 10% και από το 14,7% θα βρεθεί στο 28,49% περίπου.
Το IRF της Αγγελικής Φράγκου κατέχει 14,7% της MIG, θεωρεί ότι η Πειραιώς έχει παραβιάσει τις διαδικασίες και θα κινηθεί νομικά εναντίων της τράπεζας Πειραιώς.
Η Πειραιώς αναφέρει ότι η κίνηση της αυτής που ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη είναι κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων της.
To IRF δεν είχε γνώση αυτής της μονομερούς ενέργειας όπως την θεωρεί και θα κινηθεί νομικά κατά της τράπεζας Πειραιώς.
Η MIG επίσης δεν γνώριζε την κίνηση της Πειραιώς την οποία και χαρακτηρίζει επιθετική.

Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ως bankingnews.gr ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση μεταξύ της Πειραιώς και της MIG.
Όμως η διάσταση που λαμβάνει η κόντρα αυτή τείνει να μετεξελιχθεί σε σκηνικό πολέμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στο 28,49% το ποσοστό της Τρ. Πειραιώς στη MIG

Ποσοστό 10,713% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group απέκτησε η Τρ. Πειραιώς, μέσω αγοράς 100,4 εκατ. μετοχών, από την IRF European Finance Investment LTD.
Όπως, ανακοίνωσε η MIG, το συνολικό ποσοτό που κατέχει πλέον η Πειραιώς στη MIG ανέρχεται στο 28,4986%, από 14,72%.

Σε ΑΜΚ 300 εκατ. ευρώ προχωρά η MIG - Στα 0,30 ευρώ η τιμή διάθεσης υπερ των παλαιών μετοχών

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. Ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων προχωρά η Marfin Investment Group, σε υλοποίηση της εξουσιοδοτικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας με ημερομηνία 3-6-2010.
Σύμφωνα με την απόφαση θα γίνει έκδοση ενός δισ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 Ευρώ, σε τιμή διάθεσης 0,30 Ευρώ ανά μετοχή που αντιπροσωπεύει έκπτωση (discount) 73,4% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής βάσει των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας με ημερομηνία 30-9-2014.  
Τα κεφάλαια της αύξησης θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης και νέες επενδύσεις στους τομείς που δραστηριοποιούνται η MIG και οι θυγατρικές της εταιρείες ή/και μείωση υφιστάμενου δανεισμού αυτών.  
Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η Διοίκηση της MIG θα καταλήξει στο σχήμα των συμβούλων (Investment Banking Advisors) που θα συνδράμουν την εταιρεία στην υλοποίηση της αυξήσεως, τους οποίους και θα εξουσιοδοτήσει για τις επαφές και διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές με στόχο την κάλυψη της αυξήσεως.
Στα πλαίσια αυτά θα γίνουν διαπραγματεύσεις και με την KKR βάσει του ενδιαφέροντός της για τον Όμιλό, όπως προκύπτει από επίσημη δημόσια πληροφόρηση....

Είχαν προηγηθεί πολύ σκληρές ανακοινώσεις εκατέρωθεν Πειραιώς και MIG

H ανακοίνωση της Πειραιώς

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας-πλαίσιο, η KKR Credit (ΚΚR) έχει συμφωνήσει να διαχειριστεί το τιτλοποιούμενο χαρτοφυλάκιο δανείων και μετοχών που σχετίζεται με τον όμιλο MIG και θα μεταβιβαστεί στις εταιρίες τιτλοποίησης, οι οποίες τελούν υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο της KKR.
Η συμμετοχή της KKR εκτιμάται ότι θα έχει εξαιρετικά επωφελή αποτελέσματα και για τις εταιρείες των οποίων δάνεια και θέσεις τιτλοποιούνται, διότι η KKR μπορεί να εισφέρει την αναγκαία λειτουργική τεχνογνωσία, κεφάλαια και ρευστότητα, να διευκολύνει την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, να δώσει ευκαιρίες εισόδου στις διεθνείς αγορές και να παράσχει στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη και πρόοδο.
Η KKR έχει επίσης αναλάβει τη δέσμευση να επενδύσει, μέσω των εταιρειών της τιτλοποίησης, μέχρι 300 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης 5ετίας, σε ορισμένες από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου MIG.
Είναι προφανές ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνον εφ’ όσον ληφθούν οι εσωτερικές εγκρίσεις της KKR, και προηγηθούν ο ενδελεχής έλεγχος της θέσης που κατέχουν αυτές οι θυγατρικές εταιρείες στην αγορά, η εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και ο ακριβής προσδιορισμός των επενδυτικών τους αναγκών.
 Κάθε τέτοια μελλοντική επένδυση θα απαιτεί επίσης την έγκριση της Τράπεζας.
Όπως συμβαίνει με όλες τις διακρατούμενες τιτλοποιήσεις, αρχικά η συναλλαγή αυτή δεν θα μεταβάλει σημαντικά την έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς απέναντι στα υπό τιτλοποίηση περιουσιακά στοιχεία και, επομένως, δεν εκτιμάται ως πιθανή κάποια μεταβολή στη λογιστική τους απεικόνιση.
Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η άμεση μεταβίβαση του κινδύνου σε τρίτους, διότι αυτό θα συνεπαγόταν σημαντική απώλεια αξίας που δεν θα επέτρεπε στην Τράπεζα να επωφεληθεί από την ανάκτηση κεφαλαίων η οποία μπορεί να επιτευχθεί στην επόμενη πενταετία από την ανάληψη επαγγελματικής και ανεξάρτητης διαχείρισης αυτών των θέσεων από ένα επαγγελματία διαχειριστή εγνωσμένης αξίας, εμπειρίας και ιστορικού επιτυχημένων επιδόσεων, όπως η KKR.
Είναι η ίδια η φύση των μεταβιβαζόμενων στοιχείων του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συνολική απόδοση του χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει δάνεια σε μετόχους και μετοχικές θέσεις χαμηλής ρευστότητας, που αποτελούν αντένδειξη για την άμεση διάθεση τους.
Αντίθετα, τα ομόλογα τιτλοποίησης, τα οποία θα αναλάβει μεταξύ άλλων η Τράπεζα μεταβιβάζοντας τα στοιχεία της τιτλοποίησης στις εταιρείες ειδικού σκοπού, καθιστούν πολύ ευχερέστερη τη διάθεση των ομολόγων αυτών στο μέλλον, την αποενοποίηση των θέσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας της Τράπεζας και την επίτευξη ενός συνολικά πολύ καλύτερου οικονομικού αποτελέσματος σε σύγκριση με μια άμεση πώληση των στοιχείων του χαρτοφυλακίου.
Η διαδικασία αυτή είναι επίσης συνεπής προς την υφιστάμενη δέσμευση της Τράπεζας για απομόχλευση του ενεργητικού της.

Η ανακοίνωση της MIG

Από την, κατόπιν υπόδειξης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πληροφορηθήκαμε επισήμως για πρώτη φορά ότι η συμφωνία της με την KKR αφορά τη διαχείριση τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου δανείων και μετοχών που σχετίζεται με τον Όμιλό μας.
Όπως αναφέρεται «η συμμετοχή της KKR εκτιμάται ότι θα έχει εξαιρετικά επωφελή αποτελέσματα και για τις εταιρείες των οποίων δάνεια και θέσεις τιτλοποιούνται...», ενώ αναφέρεται και ότι «η KKR έχει επίσης αναλάβει τη δέσμευση να επενδύσει, μέσω των εταιρειών της τιτλοποίησης, μέχρι 300 εκατ. Ευρώ εντός της επόμενης 5ετίας, σε ορισμένες από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου MIG».
Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι «Είναι προφανές ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνον εφ΄όσον ληφθούν οι εσωτερικές εγκρίσεις της KKR, και προηγηθούν ο ενδελεχής έλεγχος της θέσης που κατέχουν αυτές οι θυγατρικές εταιρείες στην αγορά, η εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και ο ακριβής προσδιορισμός των επενδυτικών τους αναγκών. Κάθε τέτοια μελλοντική επένδυση θα απαιτεί επίσης την έγκριση της Τράπεζας».
Εκφράζουμε την έκπληξή μας για την κατά παράβασιν κάθε αρχής νομιμότητας και καλής πίστης δημόσια αυτή ανακοίνωση, που δημιουργεί μείζον θέμα στην εταιρεία μας και στις θυγατρικές της και κυρίως στη λειτουργία της χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς.
Τόσον η MIG, όσον και ορισμένες από τις θυγατρικές της είναι εισηγμένες εταιρείες και είναι αδιανόητο να προβαίνει η Τράπεζα Πειραιώς σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις και μάλιστα βάσει μιας «συμφωνίας πλαίσιο», που ούτε έχει οριστικοποιηθεί, ούτε έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς να δίδονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινήσεις, ώστε να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι επενδυτές τις επιπτώσεις όλων αυτών των ενεργειών στις εταιρείες και στην τιμή των μετοχών τους.
Επίσης, είναι όχι μόνον παράνομη αλλά και προκλητική η έκφραση ότι οι μελλοντικές επενδύσεις της KKR στις θυγατρικές του Ομίλου MIG θα απαιτούν επίσης την έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς.
Το γεγονός ότι μια εκ των δανειστριών τραπεζών μας αποφάσισε να τιτλοποιήσει το χαρτοφυλάκιο της που σχετίζεται με τον Όμιλό μας, εφ΄όσον πρόκειται για μια νόμιμη και εγκεκριμένη από τις αρμόδιες Αρχές συναλλαγή είναι δικαίωμά της.
Το να προαναγγέλλονται, βάσει μιας «συμφωνίας-πλαίσιο» μη εγκεκριμένης από τις Αρχές, σκοπούμενες διαχειριστικές πράξεις και επενδύσεις ή δήθεν επενδύσεις που αφορούν εισηγμένη εταιρεία και εισηγμένες θυγατρικές της εταιρείες χωρίς την έγκριση των υπολοίπων δανειστριών Τραπεζών και των αρμοδίων Διοικητικών Συμβουλίων και μετόχων των σχετικών εταιρειών είναι ένα ολίσθημα τεραστίου μεγέθους που εκθέτει τους υπεύθυνους στις κατά νόμον συνέπειες.
Κατόπιν των ανωτέρω δημιουργείται μείζον θέμα για το οποίο πρέπει να επέμβουν πλέον όλες οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, διότι είναι σαφές ότι διαταράσσονται βίαια η λειτουργία και η διαπραγμάτευση των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών μας, καθώς και οι ισορροπίες και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Προφανώς η MIG επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της έναντι παντός υπευθύνου.

Η μετοχική δομή της MIG





Embedded image permalink
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης