Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο από το QE της ΕΚΤ θα είναι η… Ελλάδα

tags :
Wood: Η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο από το QE της ΕΚΤ θα είναι η… Ελλάδα
Όλα θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές
Μεταξύ των χωρών που θα επωφεληθούν περισσότερο από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοινώθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατατάσσει την Ελλάδα η Wood, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. 
Σύμφωνα με την 8σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "EME Strategy: carrot and stick approach for Greece;
Russia/Turkey/CE3 likely to benefit from risk-on mood" (Στρατηγική αναδυόμενων αγορών: καρότο και μαστίγιο για την Ελλάδα, Ρωσία/Τουρκία πιθανόν να επωφεληθούν από την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΚΤ υπερέβει κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς.
Ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 60 δισ ευρώ ομολόγων ανά μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών ομολόγων, από το Μάρτιο του 2015 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικές αγορές 1,1 τρισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αγοράς 500-750 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η ΕΚΤ μείωσε το κόστος των πράξεων TLTRO για τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να ανακοινώσει περαιτέρω τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εφόσον ο
στόχος για τον πληθωρισμό δεν έχει επιτευχθεί.
Ωστόσο, το θετικό κλίμα μετριάστηκε από το χαμηλό ποσοστό επιμερισμού του κινδύνου του χρέους (μόνο στο 20%), το οποίο πιθανώς να ήταν ένα αντιστάθμισμα στις γερμανικές αντιρρήσεις εντός του δσ της ΕΚΤ.

Ποια χώρα όμως θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτό το σχέδιο;

Κατά την άποψη της Wood, η απάντηση είναι η Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν είχε αποκλειστεί από τις χώρες από τις οποίες τα κρατικά ομόλογα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ, ακόμη και υπό την προϋπόθεση να τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους των προγραμμάτων διάσωσης.
Ο Draghi είπε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιούλιο για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, καθώς υπάρχει το όριο εκδότη της τάξεως του 33%.
Τα σχόλια του Draghi έγιναν δεκτά θετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση του QE είναι σημαντική.
Δεδομένου του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσει προς όφελος της χώρας το πρόγραμμα αυτό.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι η σκληρή-αριστερά θα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ελαστική απέναντι στην Τρόικα, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Αν υποθέσουμε ότι πράγματι επιβεβαιωθεί ένα θετικό αποτέλεσμα από τις ελληνικές εκλογές και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η ΕΚΤ θα να γίνει ένας μεγάλος αγοραστής του ελληνικού χρέους από τον Ιούλιο και μετά.

Embedded image permalink

Η ζήτηση από την ΕΚΤ για τα κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά θα μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημαντικά, γεγονός που θα βοηθήσει και τις ελληνικές μετοχές και τράπεζες παρά πολύ.
Παρ 'όλα αυτά, η Wood αναμένει υψηλή μεταβλητότητα στις ελληνικές μετοχές κατά τις ημέρες μετά τις εκλογές και κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης