Τελευταία Νέα
Οικονομία

Charles Dallara (πρώην πρόεδρος IIF): Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Charles Dallara (πρώην πρόεδρος IIF): Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα
Η λύση για το χρέος της Ελλάδας δεν είναι ένα νέο «κούρεμα», αλλά η ελάφρυνση με διάφορους τρόπους, υποστηρίζει ο Ch. Dallara
Να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα καλεί την Ευρώπη ο πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Charles Dallara, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Όπως υποστηρίζει, η αλληλεγγύη αυτή θα μπορούσε να έχει τη μορφή πρόσθετου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εκταμίευσης ενός μέρους από το πακέτο Juncker.
Σύμφωνα με τον Ch. Dallara, η λύση για το χρέος της Ελλάδας δεν είναι ένα νέο «κούρεμα», αλλά η ελάφρυνση με διάφορους τρόπους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, προτείνει παράταση του χρόνου αποπληρωμής, με συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.
Σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει ότι «είναι μεν πραγματική, αλλά όχι πολύ σοβαρή», και εξηγεί πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει «τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Ελλάδα να υποπέσουν σε σημαντικά λάθη κατά τη διαχείριση της κατάστασης».
«Τόσο τα διμερή δάνεια όσο και αυτά που δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να επιμηκυνθούν σημαντικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παραδεχόμενος τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, ο κ. Dallara δηλώνει απόλυτα πεπεισμένος «για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων».
Στην ερώτηση σχετικά με την ανησυχία των Βρυξελλών για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Dallara σημείωσε ότι «όποιος και αν κερδίσει, θα πρέπει η Ευρώπη να τείνει χείρα φιλίας και στήριξης μέσω επενδύσεων, και όχι να απειλεί και να εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας και για το πού ανήκει η Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης