Τελευταία Νέα
Οικονομία

National Post: Η Γερμανία προωθεί τα συμφέροντά της μετατρέποντας την Ευρωζώνη σε οικονομική πυραμίδα

National Post: Η Γερμανία προωθεί τα συμφέροντά της μετατρέποντας την Ευρωζώνη σε οικονομική πυραμίδα
Σωρεία ευνοϊκών δημοσιευμάτων στον καναδικό Τύπο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Καταιγισμός δημοσιευμάτων και σήμερα στον καναδικό Τύπο, τα οποία σχολιάζουν θετικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τους πρώτους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης.
Η εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Toronto Star, αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα: «Πρώτα κατέκτησαν την Αθήνα, τώρα είναι η σειρά του Βερολίνου», αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την επικράτηση του κόμματος του στις πρόσφατες εκλογές, επισκέφθηκε μνημείο πεσόντων από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τις αποζημιώσεις από την Γερμανία ενώ υπενθυμίζει σε όλους ότι το 1953 χαρίστηκε, καθ΄ ολοκληρίαν, το χρέος της Γερμανίας γιατί ακριβώς δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στις εκλογές επειδή ακριβώς προέταξε τον ελληνικό λαό και τη βούλησή τους, εκπληρώνοντας τις προεκλογικές του υποχρεώσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία τοποθετούν τους αριθμούς και τα ευρώ πάνω από τους ανθρώπους, οπότε πρόκειται πλέον για ζήτημα προτεραιοτήτων.
Εάν ο λαός επικρατήσει η λιτότητα θα αποτύχει, επισημαίνει ο δημοσιογράφος για να υπογραμμίσει ότι η επιλογή της λιτότητας δεν ήταν μονόδρομος αλλά θέμα αξιών.
Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ισπανικό Podemos είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα στράφηκαν εναντίον τους, προσθέτει ο αρθρογράφος.
«Ευρωπαϊκή Ένωση, μια οικονομική πυραμίδα» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο στην εφημερίδα National Post.
Ο αρθογράφος, Lawrence Solomon, κατηγορεί την Γερμανία για δημιουργία σχήματος οικονομικής πυραμίδας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ασφαλή προώθηση των εξαγωγών της σε αντίθεση με το μοντέλο των ΗΠΑ το οποίο βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση.
Επιπλέον, αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας η οποία έχει επιστρέψει, από πλευράς εισοδήματος, στα επίπεδα του 2001 ύστερα από λανθασμένες πολιτικές της Ευρωζώνης που ενίσχυαν το δανεισμό και ήταν προϊόν γερμανικής έμπνευσης.
Τονίζεται ότι η ΕΕ προωθεί τον ανεξέλεγκτο δανεισμό ως μοντέλο με αποτέλεσμα τελικά να επιβαρύνονται οι γερμανοί φορολογούμενοι και τέλος αναφέρεται ότι είτε η Γερμανία βοηθήσει την Ελλάδα είτε όχι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο γιατί μία αποχώρηση της Ελλάδας και ενδεχομένως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ίσως σηματοδοτήσει το τέλος των "ασφαλών αγορών" και τις (χώρες) πηγές του πλουτισμού της.
Ο Solomon καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι τα σχήματα πυραμίδας ποτέ δεν τελειώνουν καλά ακόμα και εάν έχουν καλές προθέσεις.
Σε αντίστοιχο δημοσίευμά της με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η γαλλόφωνη εφημερίδα, La Presse, σκιαγραφεί το πορτρέτο του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τίτλο «Ελλάδα: Βιντεοπαιχνίδια στα χρηματοοικονομικά».
Ο συντάκτης του άρθρου, Nicolas Bérubé, επιχειρεί μια προσέγγιση στην πορεία του νέου ΥΠΟΙΚ, τόσο σε επιστημονικό όσο και επαγγελματικό και πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη, αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα θέλει να προτείνει στη Merkel μια νέα συνεννόηση η οποία να μπορεί να παρουσιαστεί αποτελεσματικά στους γερμανούς βουλευτές γιατί ούτε η αντιπαράθεση εντός της ΕΕ ούτε και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελούν λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης