Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αρ. Μπαλτάς (Υπ. Παιδείας): Από την επόμενη χρονιά οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

Αρ. Μπαλτάς (Υπ. Παιδείας): Από την επόμενη χρονιά οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις
Απο εφέτος, ωστόσο, δεν θα εφαρμοσθεί ο θεσμός της «Τράπεζας θεμάτων» στο Λύκειο, χωρίς όμως και να καταργείται επίσημα
«Δεν θα κάνουμε βίαιες αλλαγές που θα αναστατώσουν τις ελληνικές οικογένειες ή θα αγχώσουν τα παιδιά στη μέση της σχολικής χρονιάς» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο νέος υπερ-υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, πανεπιστημιακός καθηγητής, έμπειρος στα θέματα διοίκησης και με γνώση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη θεμελίωση αλλαγών που προορίζεται να διαρκέσουν.
Ο κ. Μπαλτάς δηλώνει πως «όταν μια κυβέρνηση αναλαμβάνει εν μέσω σχολικής χρονιάς είναι βέβαιον ότι δεν πρέπει να αναταράξει συστήματα και να προχωρήσει σε άμεσες και βαθιές αλλαγές».
Ο νέος υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι εφέτος θα γίνουν μόνο μικροδιορθώσεις στο σύστημα, ενώ οι αλλαγές που έχει συμπεριλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του θα θεσμοθετηθούν μεν το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά και έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό και διάλογο για να αποφευχθούν και οι παρενέργειες που ακολουθούν, σχεδόν πάντοτε, τη βιασύνη.
Το βέβαιο είναι ότι θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αυτές όμως θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.
Απο εφέτος, ωστόσο, δεν θα εφαρμοσθεί ο θεσμός της «Τράπεζας θεμάτων» στο Λύκειο, χωρίς όμως και να καταργείται επίσημα, εν μέσω σχολικής χρονιάς.
Ετσι, η «Τράπεζα θεμάτων» θα υπάρχει ουσιαστικά στα σχολεία, αλλά θα είναι πιθανότατα ανενεργή, καθώς θα είναι στην διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών το αν θα χρησιμοποιήσουν ή όχι τα θέματά της. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση της «Τράπεζας», αλλά ταυτόχρονα αν την χρειαστούν για όσα θέματα θέλουν θα μπορούν να το κάνουν.
Παράλληλα, οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β' Λυκείου καταργούνται ουσιαστικα από εφέτος, καθώς πρόκειται για ένα θεσμό που σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει θα «εξαργυρωνόταν»  στις πανελλαδικές εξετάσεις της επόμενης και της μεθεπόμενης χρονιάς για τους εφετινούς μαθητές των δυο αυτών τάξεων.
Οι εφετινοί μαθητές της Α' και της Β΄Λυκείου έτσι, θα πρέπει να ξέρουν ότι οι επιδόσεις τους το καλοκαίρι, στις προαγωγικές εξετάσεις των σχολείων τους, δεν θα μετρούν σε κανένα ποσοστό για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα δώσουν στην Γ' Λυκείου.
Κατα τα άλλα δεν αλλάζει τίποτα εφέτος για όσους μαθητές του Λυκείου δίνουν προαγωγικές ή πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι. Απλά θα «ελαφρύνει» κατα το δυνατόν η εξεταστική πίεση για τους χιλιάδες υποψήφιους, κατά τη έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Μπαλτάς, μιλώντας στο «Βήμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης