Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το deal KKR, Πειραιώς και MIG έχει οριστικά καταρρεύσει – Γιατί έθεσε σε διαθεσιμότητα το ΤΧΣ βασικό στέλεχος του; - Τι απαντάει το ΤΧΣ

Το deal KKR, Πειραιώς και MIG έχει οριστικά καταρρεύσει – Γιατί έθεσε σε διαθεσιμότητα το ΤΧΣ βασικό στέλεχος του; - Τι απαντάει το ΤΧΣ
Το bankingnews.gr θέτει ορισμένα  ερωτήματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Το deal μεταξύ της Πειραιώς, του KKR και της MIG έχει οριστικά καταρρεύσει.
Η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γιατί εμφανίζει πολλά νομικά κενά, δεν δημιουργεί αξία στην MIG ενώ το KKR θα αποκτούσε μετοχές και δάνεια χωρίς ουσιαστικά να επένδυε κεφάλαια αλλά σε μέλλοντα χρόνο και υπό ασαφείς όρους.
Το deal ΚΚR, Πειραιώς και MIG αποδείχθηκε πεδίο σκληρότατης αντιπαράθεσης μεταξύ της Πειραιώς και της MIG.
Το deal αυτό δεν είχε πραγματοποιηθεί κοινώς συναινέσει, έχει τεράστια νομικά κενά και το κυριότερο δεν διασφαλίζει το μέλλον της MIG.
H Πειραιώς έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίζει το μέγιστο όφελος από την διαχείριση των δανείων και η τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων της MIG είναι δικαίωμα της Πειραιώς.
Ναι είναι δικαίωμα της τράπεζας Πειραιώς....ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.
Δεν είναι δικαίωμα της Πειραιώς όμως να σχεδιάζει τον διαμελισμό της MIG χωρίς κανένα επιχειρηματικό στόχο.
Από τα 1,2 δισεκ. δάνεια που εντάχθηκαν στον μηχανισμό τιτλοποίησης τα 650-700 εκατ είναι της MIG τα οποία είναι 100% εξυπηρετούμενα.
Τα 320-330 εκατ του IRF που επίσης έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό τιτλοποίησης…κατέληξαν σε αντιδικία μεταξύ Πειραιώς και IRF.
Μάλιστα το πρωτοδικείο Αθηνών απαγόρευσε στην Πειραιώς να κάνει χρήση το 10% των μετοχών που απέκτησε από το IRF προφανώς όχι κοινώς συναινέσει.
Δεν κατανοούμε γιατί χρειάστηκε η Πειραιώς να πάρει το 10% του IRF στην MIG (χωρίς την συναίνεση του IRF) όταν γνώριζε η Πειραιώς ότι δεν μπορεί να το αξιοποιήσει αυτό το ποσοστό;
Έχουν συμβεί πολλά μεταξύ του KKR, Πειραιώς, MIG και IRF ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πτυχή μείζονος σημασίας.
Θα την παρουσιάσουμε χωρίς σχόλια, καταγράφοντας μόνο τα γεγονότα.....χωρίς υπονοούμενα...μόνο γεγονότα.
Όταν η Πειραιώς σχεδίασε με το KKR την συμφωνία για την τιτλοποίηση των 1,2 δισεκ. ευρώ της MIG, ζήτησε εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ όταν δέχθηκε το  αίτημα της τράπεζας Πειραιώς, ανέθεσε σε βασικό στέλεχος του Ταμείου να μελετήσει το deal Πειραιώς – KKR- MIG  και να υποβάλλει τις προτάσεις του.
Το παράδοξο και παράταιρο της υποθέσεως είναι ότι το στέλεχος του ΤΧΣ που ανέλαβε να μελετήσει το deal Πειραιώς, KKR και MIG και να κάνει την εισήγηση του στην διοίκηση του Ταμείου….σχετίζεται με την τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα συγγενικό  πρόσωπο (η γυναίκα του εν προκειμένω) εργάζεται στην τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα στην διοίκηση.
Όταν το πληροφορείται αυτό η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου αμέσως θέτει σε διαθεσιμότητα το στέλεχος του Ταμείου καθώς η ύπαρξη συγγενικού προσώπου έθεσε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της εκτίμησης – γνωμοδότησης.
Το στέλεχος του ΤΧΣ τέθηκε σε διαθεσιμότητα 10-12 ημέρες ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση.
Η διοίκηση του ΤΧΣ κινήθηκε θεσμικά σπεύδοντας αμέσως να παγώσει μια διαδικασία αξιολόγησης που ήταν διάτρητη και αναξιόπιστη.

Το bankingnews.gr θέτει τα εξής ερωτήματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

1)Ισχύει ότι στέλεχος του ΤΧΣ έχει συγγενικό δεσμό με στέλεχος της Πειραιώς που εργάζεται στην διοίκηση και πως αυτό το στέλεχος κλήθηκε να μελετήσει το αίτημα της Πειραιώς για το KKR ναι ή όχι;
2)Ισχύει ότι το στέλεχος αυτό ετέθη σε διαθεσιμότητα και γιατί έκρινε το ΤΧΣ ότι έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα;
3)Η θεσμική παρέμβαση της Α. Σακελλαρίου που λειτούργησε με βάση τον νόμο τι αποτέλεσμα έφερε ως προς την θέση του ΤΧΣ για το deal Πειραιώς, ΚΚR και MIG;
Πιστεύουμε ότι η Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ θα απαντήσει στα ερωτήματα αυτά καθώς ασκεί τα καθήκοντα της με διαφάνεια, σεβόμενη το καταστατικό του Ταμείου και τον νόμο.

Υποσημείωση

Το bankingnews.gr γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας και του παρασκηνίου που έχει υπάρξει.
Το κείμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει πεδίο όχι αντιπαράθεσης αλλά επαναξιολόγησης των πάντων με νηφαλιότητα.

Επιβεβαιώνει το ΤΧΣ ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα στέλεχος του λόγω συγγένειας του με στέλεχος της Πειραιώς

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιβεβαιώνει ότι στέλεχος του Ταμείου έχει συγγένεια με στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς και για τον λόγο αυτό ετέθη σε διαθεσιμότητα.
Το ΤΧΣ επαναλαμβάνει ότι η τελική έγκριση της συναλλαγής Πειραιώς με KKR τελεί υπό την έγκριση του ΤΧΣ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση του ΤΧΣ υπό την Α. Σακελλαρίου εκτελεί υπεύθυνα τα καθήκοντα της και αυτό αναγνωρίζεται και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον τρόπο που λειτουργεί ως θεσμικός παράγοντας.
Το γεγονός ότι ετέθη σε διαθεσιμότητα στέλεχος του ΤΧΣ αποδεικνύει ότι η διοίκηση του Ταμείου κινείται θεσμικά.
Όμως το θέμα που εγείρεται είναι ο ρόλος του στελέχους αυτού ποιος ήταν;
Επίσης το γεγονός ότι το ΤΧΣ περνάει ένα καθαρό μήνυμα η συναλλαγή Πειραιώς με KKR τελεί υπό την έγκριση του ΤΧΣ και μόνο.
Το bankingnews.gr αναγνωρίζει στην κ Σακελλαρίου ότι πάντοτε δρα θεσμικά στα πλαίσια που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου.

Η επιστολή της Αναστασίας Σακελλαρίου διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αγαπητέ κύριε Λεωτσάκο,

Σε συνέχεια του πρωινού δημοσιεύματος και των ερωτήσεων που μου θέτετε σημειώνω τα ακόλουθα:

Όπως γνωρίζετε, το Ταμείο δεν έχει λάβει ακόμα καμία οριστική απόφαση επί της συναλλαγής μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και KKR αλλά βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησης, έχοντας βεβαίως διασφαλίσει ότι η τελική συμφωνία τελεί υπό την έγκρισή του.
Το στέλεχος στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα δεν έχει ορισθεί εισηγητής στην εν λόγω συναλλαγή.
Πράγματι, το εν λόγω στέλεχος του Ταμείου έχει συγγένεια με στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο όμως δεν μετέχει στην διοίκηση της Τράπεζας ούτε έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Παρά το ότι αποδεδειγμένα το εν λόγω στέλεχος του Ταμείου έχει παράσχει τις υπηρεσίες του πάντοτε με επαγγελματισμό και αμεροληψία, το Ταμείο, σεβόμενο τις εσωτερικές του διαδικασίες, έθεσε το εν λόγω στέλεχος σε ολιγοήμερη διαθεσιμότητα προκειμένου τα αρμόδια όργανα να αξιολογήσουν την κατάσταση. Το εν  λόγω στέλεχος επανήλθε πλήρως στα καθήκοντα του αφού ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση από κάθε πιθανό, έστω και φαινομενικό, κίνδυνο.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι τόσο εγώ προσωπικά ως Διευθύνουσα Σύμβουλος όσο και το Ταμείο έχουμε πάντοτε κινηθεί εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας και με σεβασμό στους θεσμούς και τις διαδικασίες.

Με εκτίμηση,
Αναστασία Σακελλαρίου
Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης