Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Διατηρεί σε Watch Negative το CCC+ για τις ελληνικές τράπεζες - Είναι κεφαλαιακά αδύναμες

Standard and Poor's: Διατηρεί σε Watch Negative το CCC+ για τις ελληνικές τράπεζες - Είναι κεφαλαιακά αδύναμες
O oίκος διατηρεί αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C για τις ελληνικές τράπεζες
Σε καθεστώς παρακολούθησης με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης (Watch Negative) διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ειδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις CCC+ παραμένουν σε καθεστώς παρακολούθησης για τις: Εθνική, Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς.
Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης ήδη από τις 30 Ιανουαρίου 2015 και θα συνεχίσουν.
Ταυτόχρονα ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C για τις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση της S&P να διατηρήσει σε CreditWatch Νegative τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισής τους, σε περίπτωση που η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές διακόψουν τη στήριξή τους.
Όπως επισημαίνει η S&P, οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν υπό καθεστώς αξιολόγησης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ - στις 4/2 - πως σταματά από αύριο 11/2 να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα πλέον μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.
O oίκος προβλέπει πως οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστούν, καθώς παραμένει αβέβαιη η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας.
O oίκος χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές τράπεζες, αλλά προειδοποιεί πως τα κεφάλαιά τους παραμένουν πολύ αδύναμα.
Ταυτόχρονα κάνει λόγο για επαρκή χρηματοδότηση, αλλά και για επίσης πολύ αδύναμα επίπεδα ρευστότητας.
Όπως προειδοποιεί η S&P, εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα αυξηθούν περαιτέρω οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων.
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του οίκου αξιολόγησης, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, τότε θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.
Eάν επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, τότε οι αξιολογήσεις τους θα υποβαθμιστούν, προειδοποιεί η S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης