Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τη δημιουργία τριών ενιαίων ασφαλιστικών ταμείων προτείνει η ΕΣΕΕ

Τη δημιουργία τριών ενιαίων ασφαλιστικών ταμείων προτείνει η ΕΣΕΕ
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Στρατούλη
Τη συγκρότηση τριών ασφαλιστικών ταμείων πρότεινε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στη νέα κυβέρνηση.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, το προεδρείο της ΕΣΕΕ κατέστησε αναγκαία τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου για όλους τους μισθωτούς, ενός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενός για τους αγρότες και πρότεινε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης για την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Συνομοσποδνίας, Β. Κορκίδης, παρέδωσε στον αρμόδιο υπουργό υπόμνημα, στο οποίο περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση του ΟΑΕΕ και εκτίθενται οι βασικές θέσεις της ΕΣΕΕ σε θέματα ασφάλισης και υγείας που απασχολούν ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράλληλα, υπέβαλε ένα σχέδιο τροπολογίας για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών των ασφαλισμένων, βάσει του οποίου προτείνεται:
• Η καθιέρωση μιας πραγματικής κεφαλαιοποίησης και παγώματος των οφειλών των ασφαλισμένων για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και άμεση ένταξη στις υπάρχουσες ρυθμίσεις εκείνων με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.
• Η άρση της ποινικοποίησης για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και η διατήρηση μόνο των αστικών μέτρων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις οφειλές των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ.) προς τα δικά τους ταμεία.
• Η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με την κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου ασφαλιστικής κάλυψης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές ασφάλισης.
• Η οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με αντίστοιχη ανταπόδοση των συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα υπάρχει η πρόβλεψη επιλογής κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου, κάτι που αναμένεται να εξασφαλίσει τόσο τους παλαιούς συνταξιούχους όσο και να ενεργοποιήσει τους ανασφάλιστους οφειλέτες του Ταμείου.
• Η πλήρης παροχή υπηρεσιών Ιατροφαρμακευτικής και Νοσοκομειακής Περίθαλψης στους ουσιαστικά «ανέργους» εμπόρους και η ταύτιση του συστήματος ρύθμισης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία με τις ρυθμίσεις του δημοσίου και η εκλογίκευση των προστίμων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης