Οικονομία

Νομοθετική ρύθμιση για το πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ

Νομοθετική ρύθμιση για το πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ
"Ναι" λέει η ΕΚΠΟΙΖΩ στο σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων
Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΏ από τον υπουργό Οικονομίας , Υποδομών , Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη.
Η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου είπε στο bankingnews.gr ότι είναι επιτακτική ανάγκη το σταμάτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας διότι χάνονται περιουσίες στα Ειρηνοδικεία της χώρας κάθε Τετάρτη.
Στη θετική κατεύθυνση είναι οι προτάσεις του σχεδίου ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, υποστηρίζει η κα Καλαποθαράκου. Προσθέτει ότι το σχέδιο θα κριθεί όμως όταν λάβει την τελική του μορφή σε νομοσχέδιο.
Τα βασικά θέματα που πρέπει να αξιολογήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι μεταξύ άλλων να προσδιορίσει τις μηνιαίες καταβολές με βάση τα εισοδήματα των δανειοληπτών.
Στην περίπτωση να ισχύει ως καταβολή το 30% του εισοδήματος, θεωρείται αρκετά υψηλό για κάποιον δανειολήπτη που έχει απολαβές χαμηλότερες από 1000 ευρώ.
Το ποσοστό του 30% πρέπει να μειωθεί σημαντικά διότι σε ένα μηνιαίο εισόδημα των 700 ευρώ, η καταβολή των 210 ευρώ ,αντιπροσωπεύει το 1/3 του μισθού.
Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων πρέπει να κλείσει άμεσα μέσα από μια συμβιβαστική λύση που να περιέχει το «κούρεμα» των οφειλών, ισχυρίζεται η κα Καλαποθαράκου. Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια να ληφθεί υπόψη η σημερινή αξία του κινητού σε σχέση με την αξία που είχε το ακίνητο στο στάδιο της εκταμίευσης του δανείου.
Η διαγραφή οφειλής για κάποιες κατηγορίες νοικοκυριών θα πραγματοποιηθεί με τη εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων δηλαδή δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν την οφειλή.
Το σχέδιο προβλέπει και τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων. Ωστόσο όλο το σχέδιο του υπουργού κ. Γ. Σταθάκη βασίζεται στην ίδρυση ενός κρατικού φορέα που θα αναλάβει μέρος των κόκκινων δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από εκτενές ρεπορτάζ του bankingnews.gr , η πρόταση για δημιουργία φορέα για τα κόκκινα δάνεια έχει απορριφθεί στο παρελθόν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης