Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιούν 5 ξένοι οίκοι: Συμφωνία ή χάος σαν της Κύπρου με capital controls και ATMs

Προειδοποιούν 5 ξένοι οίκοι: Συμφωνία ή χάος σαν της Κύπρου με capital controls και ATMs
Τι προβλέπουν για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι
Για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το συντομότερο δυνατόν, προειδοποιούν πέντε μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, εκφράζοντας φόβους πως αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι βέβαιη η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή της χώρας...
Οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επανάληψη στην Ελλάδα των σκοτεινών ημερών του Μαρτίου 2013 στην Κύπρο, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας είναι βέβαιη η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν καθοριστικό τον ρόλο της ΕΚΤ στο ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζοντας επί της ουσίας πως αυτή είναι που θα αποφασίσει εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν στη ζωή ή... θα καταρρεύσουν.
O κίνδυνος περί αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυξάνεται, προειδοποιούν.

Αναλυτικότερα:

Barclays: Θα διακοπεί το ELA στις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα - Ορατά τα capital controls
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα να διακοπεί η χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) από την ΕΚΤ, εκτιμά η Barclays, η οποία επισημαίνει ότι εάν συμβεί αυτό τότε θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες.
Η επόμενη τακτική συνάντηση της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 5 Μαρτίου και (όσον αφορά τις συναντήσεις Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τον κανονισμό, ούτε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, ούτε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρος, θα έχουν ψήφο.
Ωστόσο, η αναθεώρηση του ELA θα γίνει σε συνεδρίαση πριν από την επόμενη προγραμματισμένη του οργάνου της ΕΚΤ.
Το όργανο της ΕΚΤ μπορεί επίσης να αποφασίσει νωρίτερα, σε μια ad hoc συνεδρίαση έκτακτης ανάγκης, ώστε πάλι να γίνουν προσαρμογές προς τις δύο κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις εβδομαδιαίες λογιστικές καταστάσεις του Ευρωσυστήματος, ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να ανέρχεται σε περίπου ευρώ 57 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 50 δισ. ευρώ αντανακλούν τη μετάβαση από τις πράξεις MRO της ΕΚΤ στο ELA, καθώς η ΕΚΤ αναίρεσε την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών χρεογράφων για τη χρήση εγγυήσεων στις 4 Φεβρουαρίου.
Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζουν τις πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας που πιθανόν προέκυψαν από την εκροή καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, η Barclays πιστεύει ότι ο δανεισμός έκτακτης ανάγκης από τις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί πιθανώς περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, κοντά στα 65 δισ. ευρώ εξαιτίας της συνέχισης των εκροών καταθέσεων.
Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ βοήθησε στο να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών συνεχίζονται.
Ωστόσο, εάν οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στις επόμενες ημέρες, η δυνατότητα χρήσης του ELA κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει (απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ), στις 5 Μαρτίου το αργότερο.
Αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα την ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες.

HSBC: Αποσύρονται οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών - Θα επανέλθουν όταν υπάρξει συμφωνία Ελλάδος - EE
Σε απόσυρση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, εωσότου υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο των δραπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων πιστωτών.
Σύμφωνα με την HSBC εξαιτίας του ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας είναι ακόμη αβέβαιες, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πρόγραμμα στήριξης που θα ακολουθήσει.
Η HSBC επαναλαμβάνει ότι σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν δύο σενάρια που μπορεί να επιβεβαιωθούν.
Το πρώτο σενάριο θέλει την Ελλάδα να ζητά παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης.
Στο σενάριο αυτό, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλά, ενώ μπορούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.
Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να μην συμφωνεί σε πρόγραμμα στήριξης, εξέλιξη που έχει χαμηλές πιθανότητες.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα διακοπεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA), ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Nomura: Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν... θυμίζει τα γεγονότα της Κύπρου το 2013 - Η ΕΚΤ δεν έχει θέσει τελεσίγραφα
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν... θυμίζει τα γεγονότα με τη διάσωση της Κύπρου το 2013, υπενθυμίζεται η Nomura, απορρίπτοντας τα σενάρια που θέλουν να παρομοιάζουν τις δύο περιπτώσεις διάσωσης.
Όπως αναφέρει η Nomura, η ΕΚΤ το 2013 είχε προειδοποιήσει την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την χρήση του έκτακτου μηχανισμού στήριξης του τραπεζικού κλάδου (ELA).
Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις είχαν γίνει τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2012, όπως αναφέρθηκε σε διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στους New York Times.
Όταν χρειάστηκε, η ΕΚΤ έκανε μόνο μια δημόσια δήλωση στην οποία έδωσε ρητή προθεσμία στις 21 Μαρτίου 2013.
Η αλληλουχία που περιγράφεται από μερικούς αναλυτές δείχνει ότι η χρήση του ELA είναι σημαντική και στο θέμα της Ελλάδας, αλλά δημιουργεί παρανοήσεις σχετικά με το θέμα από τότε.
Το προηγούμενο, ωστόσο, από την περίπτωση της Κύπρου, αφορούσε μια αξιόπιστη απειλή που συνδέεται με τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών.
Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν έχει ακόμη συμβεί στην Ελλάδα.

Standard & Poor's: Περιορισμένος ο άμεσος αντίκτυπος από ένα Grexit για την υπόλοιπη Ευρωζώνη
O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεί «μαξιλάρι» ασφαλείας για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης που θα μπορούσαν να πληγούν από ένα υποθετικό Grexit, σημειώνεται
Μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ πιθανόν να συνοδευόταν από μια χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως θα είχε περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο σε άλλες χώρες, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
«Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, εκτιμούμε ότι ένα Grexit δεν θα οδηγούσε σε έναν βαθμό άμεσης μετάδοσης που θα οδηγούσε άλλα κράτη έξω από το ευρώ, τουλάχιστον όχι επειδή το αρχιτεκτόνημα διάσωσης της Ευρωζώνης είναι περισσότερο ισχυρό απ' ό,τι πριν την τελευταία φορά που η Ελλάδα προκάλεσε τριγμούς το 2012», σημειώνει ο αναλυτής της Standard and Poor's, Moritz Kraemer.
Ειδικότερα, η εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που μπορεί να προσφέρει υποστήριξη στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που θα πληγούν από ένα υποθετικό Grexit, αποτελεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας, σημείωσε.
Παράλληλα, οι ελληνικές διασυνδέσεις με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειωθεί σημαντικά για να είναι πιθανή μια μετάδοση.
Η δήλωση αυτή του αναλυτή της S&P ήρθε εν μέσω πληροφοριών ότι η Γερμανία απέρριψε την πρόταση της Ελλάδας για μια εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, με το επιχείρημα ότι δεν αποτελεί «μια ουσιαστική πρόταση για μια λύση».
Οι πληροφορίες αυτές, σημειωτέον, έστειλαν χαμηλότερα τόσο το ευρώ, όσο και τον δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ προκάλεσε την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Bank of New York Mellon: Αν η ΕΚΤ διακόψει τη χρήση του ELA γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος - ΕΕ
Στο κυπριακό προηγούμενο αναφέρεται η Bank of New York Mellon σε μια προσπάθεια να καταδείξει πόσο σημαντική είναι η στήριξη που παρέχει ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απειλή διακοπής της χρήσης από την ΕΚΤ είχε οδηγήσει την κυπριακή κυβέρνηση να συναινέσει στους όρους διάσωσης της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ο κίνδυνος να επαναληφθούν παρόμοια με τα κυπριακά γεγονότα και για την Ελλάδα είναι υπαρκτός, αναφέρει η Bank of New York Mellon, υπενθυμίζοντας ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα στην περίπτωση της Κύπρου.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής Simon Derrick, μετά την απόρριψη από το κυπριακό κοινοβούλιο του προγράμματος διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
Από την επόμενη ημέρα υπήρχε ήδη "ανοικτή συζήτηση σε ότι αφορά μια πιθανή κυπριακή έξοδο από τη Ευρωζώνη.
Ωστόσο, το σημείο της κρίσης ήρθε την Πέμπτη 21 Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ είπε ότι η χρήση του ELA από τις μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού θα πρέπει να αποκοπεί αν η κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μέχρι τη Δευτέρα.
Την Παρασκευή το βράδυ η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε ένα σαρωτικό πακέτο αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της "τρόικα" είχε φτάσει το Σαββατοκύριακο μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup που κράτησε σχεδόν 12 ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης