Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανησυχούν στην Κύπρο ότι θα χάσουν το διαιτητικό δικαστήριο με την MIG - Θα πληρώσουν από 500 εκατ έως 1,1 δισ

tags :
Ανησυχούν στην Κύπρο ότι θα χάσουν το διαιτητικό δικαστήριο με την MIG - Θα πληρώσουν από 500 εκατ έως 1,1 δισ
Πέραν της MIG, το Dubai αλλά και μέτοχοι της Marfin Popular Bank διεκδικούν έως 1,1 δισεκ. ευρώ από το Κυπριακό δημόσιο
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία του ΥΠΟΙΚ αλλά και ευρύτερα της κυβέρνησης...καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κινδυνεύουν να χάσουν το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο με την MIG.
Να σημειωθεί ότι η MIG και ομάδα μετόχων έχει προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση περίπου 1-1,1  δισεκ. ευρώ καθώς κατηγορούν το κυπριακό δημόσιο ότι προέβη σε μονομερείς ενέργειες πλήττοντας τα μετοχικά τους συμφέροντα. 
Νομικοί κύκλοι στην Κύπρο δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους λέγοντας ότι η MIG έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει την δικαστική μάχη και η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλλει στην MIG από 500 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ.
Η διαδικασία στο επιδιαιτητικό δικαστήριο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η απόφαση του επιδιαιτητικού δικαστηρίου είναι εκτελεστή και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Πέραν της MIG, το Dubai αλλά και μέτοχοι της Marfin Popular Bank διεκδικούν έως 1,2 δισεκ. ευρώ από το Κυπριακό δημόσιο
Συγκεκριμένα, η MIG και άλλοι 18 Έλληνες μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας έχουν κινήσει διαδικασία διεθνούς προστασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση προστασίας των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (Ν. 2100/1992, ΦΕΚ Α191, σε ισχύ από 26 Φεβρουαρίου 1993), ήδη από τον Ιανουάριο του 2013, διεκδικώντας αποζημίωση για την απώλεια των επενδύσεών τους ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία της επενδύσεως της MIG ανέρχεται σε 824 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πολυμερή διεθνή σύμβαση που διέπει τη διαιτησία ICSID (Σύμβαση της Ουάσινγκτον του 1965), την οποία έχουν κυρώσει από χρόνων η Ελλάδα και η Κύπρος, η δικαιοδοσία του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου είναι αποκλειστική.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το Διαιτητικό Δικαστήριο, η ανταλλαγή των θέσεων και αποδεικτικών μέσων των μερών, περιλαμβανομένης και της αποκάλυψης εγγράφων που θα ζητηθούν, θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2016, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης έχει ορισθεί κατ' αρχήν για το διάστημα 16- 27 Μαΐου 2016.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης