Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί στο τέλος να ακολουθήσει την πολιτική της τρόικας

Nomura: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί στο τέλος να ακολουθήσει την πολιτική της τρόικας
Είναι δύσκολο να συνεχίσει το παρόν κυβερνητικό σχήμα
Η αποδοχή των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως βάση για τις συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προσωρινό ράλι ανακούφισης για τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένου ότι οι περιορισμοί στην τραπεζική χρηματοδότηση δεν θα καταστούν δεσμευτικοί για μερικές ακόμα εβδομάδες.
Αυτό αναφέρει η Nomura στην 6σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Greece’s preliminary Eurogroup deal" (Η προκαταρκτική συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα), στην οποία αναφέρει τα οκτώ σημεία της συμφωνίας της Παρασκευής.
Αναλυτικά:
1) Η Ελλάδα έχει ζητήσει τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης από τον EFSF
2) Η παράταση σε αυτήν την φάση είναι υπό προϋποθέσεις.
Θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει μια λίστα από μέτρα και μεταρρυθμίσεις
3) Η παράταση είναι ένα αρχικό βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης
4) Η χρηματοδότηση της Ελλάδας τους επόμενους λίγους μήνες έχει διευθετηθεί
5) Η έγκριση της παράτασης θα ικανοποιήσει την ΕΚΤ
6) Η Ελλάδα θα διατηρήσει το "μαξιλάρι" των 10,9 δισ. που ήταν στο ελληνικό ΤΧΣ, το οποίο όμως τώρα θα μεταφερθεί στον EFSF για όσο διαρκέσει η παράταση
7) Ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 δεν άλλαξε αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί
8) Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους πιστωτές για τα μέτρα και τις αλλαγές του προγράμματος

Πολιτικές επιπτώσεις

Η άποψη της Nomura μετά τις εκλογές ήταν ότι οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις κρατούν το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδα στην ευρωζώνη και, ως εκ τούτου, τις επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Δεδομένου ότι στην ουσία η συμφωνία της Παρασκευής ήταν μια συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, κατά την άποψή της, είναι θέμα χρόνου μέχρι η σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σημαντικές εσωτερικές διαμάχες.
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν φυσικό να παρουσιάσει τη συμφωνία ως διαπραγματευτική επιτυχία, η οποία βασίζεται κυρίως στην αναφορά του Eurogroup για την πιθανότητα ενός χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015.
Παρ 'όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σύντομα την ανάγκη όχι μόνο να ανακοινώσει αλλά και να εισαγάγει νομοθεσία που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει το πνεύμα των πολιτικών της τρόικας.
Επιπλέον, δεδομένης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να απέχει από κάθε επαναφορά των μεταρρυθμίσεων, είναι απίθανο να της επιτραπεί να ψηφίσει η ελληνική Βουλή μια σειρά από νομοσχέδια που θα αναιρέσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών (π.χ. αύξηση το κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, περαιτέρω αλλαγές στο σύστημα διακανονισμού για τις οφειλές προς το κράτος, κλπ).
Τέλος, οι βασικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων τη διαγραφή χρεών για τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα, τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της κατάργησης του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, καθώς και άλλα μέτρα στήριξης των χαμηλόμισθων και την ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο θα εγκαταλειφθούν εντελώς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση όντως θα κληθεί να συνεχίσει ενεργά την ακριβώς αντίθετη πολιτική.
Κατά την άποψη της Nomura, μια τέτοια προοπτική είναι αδύνατο να γίνει ανεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ.
Έτσι, επιστρέφουμε στα τέσσερα σενάρια που έχει περιγράψει η Nomura και στο παρελθόν:
1) σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας
2) πρόωρες εκλογές
3) δημοψήφισμα σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ
4) αδιέξοδο

Η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η ηγεσία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Παρ 'όλα αυτά, οι προθεσμίες δεν μπορεί να θεωρηθούν δεδομένοι για το μέλλον, ενώ ακόμα πιο γενναίοι συμβιβασμοί θα ζητηθούν στο εγγύς μέλλον.
Αυτό υποδηλώνει ότι η μεταβλητότητα στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον, δηλαδή, μέχρι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνοντας πιο μετριοπαθείς δυνάμεις (όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή ακόμη και τη ΝΔ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας) ή επιλέξει μια πιο επιθετική και επικίνδυνη επιλογή ενός δημοψηφίσματος ή πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης