Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της - Τα προβλήματα δεν λύνονται εν μία νυκτί

tags :
BlackRock: Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της - Τα προβλήματα δεν λύνονται εν μία νυκτί
Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο παραμέτρους: τις τραπεζικές καταθέσεις και τα δημόσια οικονομικά
Να διατηρηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές, αναμένει ο Russ Koesterich, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Σύμφωνα με τον Koesterich, την περασμένη Παρασκευή υπήρξε μια πρώτη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης, αλλά οι συζητήσεις ακόμη θα παραμένουν σε αμφιλεγόμενα επίπεδα.
Που θα πρέπει όμως οι επενδυτές να επικεντρωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;
Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να είναι το τέλος των δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Κατά καιρούς θα έχουμε όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τους όρους της συνεχιζόμενης ενίσχυσης.
Έτσι οι ανησυχίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν για αρκετό καιρό ακόμα.
Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία έχουν καλές επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν θέσεις ενόψει της σταθεροποίησης της οικονομίας και της στήριξης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Αλλά το ράλι υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.
Αυτή η άποψη φαίνεται να επιβεβαιώνεται με την παράταση της διάσωσης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν η συμφωνία δίνει επαρκή χρόνο για να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
Πριν από τη συμφωνία, προέκυψε ότι οι τάσεις εντός της γερμανικής κυβέρνησης ήταν διατεθειμένες να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.
Αυτή η σκληροπυρηνική στάση είναι εν μέρει συνάρτηση της μετατόπισης της προσοχής από τα εσωτερικά ζητήματα.
Καθώς τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στη Γερμανία συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, η τάση της καγκελαρίου Merkel να συμβιβαστεί με την ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλο και αυστηρότερους περιορισμούς.
Ενώ η είδηση ​​της Παρασκευής θα πρέπει να παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, το ζήτημα της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να πάει μακριά.
Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις διάσωσης, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο παραμέτρους: τις τραπεζικές καταθέσεις και τα δημόσια οικονομικά.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αιμορραγία των καταθέσεων από τα τέλη του περασμένου έτους και πλέον εξαρτάται από την χρήση της επείγουσας παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ.
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η βουτιά στις εισπράξεις φόρων καθώς οι φορολογούμενοι αρνούνται την καταβολή του φόρου καλλιεργώντας ελπίδες για μια μελλοντική ανακούφιση.
Σε ταμειακή βάση, τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 18,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας ένα έλλειμμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Προφανώς, η δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της η Ελλάδα εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει μια σταθερή ροή εσόδων.
Με λίγα λόγια, τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα λυθούν εν μία νυκτί.
Τι μπορεί οι επενδυτές να αναμένουν;
Πρώτον να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερη μεταβλητότητα καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι οι συμβιβασμοί είναι πιθανοί.
Δεύτερον, ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει να προτιμηθούν εξαιτίας των δράσεων της ΕΚΤ.
Με την ίδια λογική, η Blackrock βλέπει επίσης καλή ευκαιρία τις ιαπωνικές μετοχές.
Επίσης, συνεχίζεται η θέση ότι η αμερικανική αγορά είναι ακριβή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης