Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές που παραβιάζεται η εκεχειρία

Ουκρανία: Αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές που παραβιάζεται η εκεχειρία
Συμφωνία των Hollande, Merkel, Putin και Poroshenko
Σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές όπου παραβιάζεται η συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.
Οι τέσσερις ηγέτες διαπίστωσαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο.
Όπως μεταδίδει το BBC, ο Poroshenko αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση του Κιέβου να ξεκινήσει η ανάπτυξη των παρατηρητών σε δέκα περιοχές στα ανατολικά της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι τέσσερις ηγέτες εξέτασαν το βαθμό της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου.
«Διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί»» περαιτέρω, προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται:
«Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΟΑΣΕ να διαδραματίσει πιο άμεσο ρόλο προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και (να υλοποιηθεί) η απόσυρση των βαρέων όπλων» αλλά και «να συντάσσει καθημερινά μία έκθεση για την εφαρμογή» της συμφωνίας του Μινσκ.
Επίσης, οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «η απελευθέρωση των κρατουμένων» των δύο πλευρών «και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολυνθούν σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού».
Στην ανακοίνωση, τέλος, διευκρινίζεται πως αντιπρόσωποι των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν την Παρασκευή προκειμένου «να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης