Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Munchau (FT): Στη Γερμανία η πραγματική «βόμβα» για την Ε.Ε – Το QE απειλεί τον χρηματοπιστωτικό κλάδο

tags :
Munchau (FT): Στη Γερμανία η πραγματική «βόμβα» για την Ε.Ε – Το QE απειλεί τον χρηματοπιστωτικό κλάδο
H Γερμανία έχει τις δικές της επικίνδυνες τράπεζες, ωστόσο ο πραγματικός κίνδυνος εντοπίζεται στον κλάδο των ασφαλειών ζωής
Στις τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης κρύβεται η πραγματική «βόμβα» για την Ευρώπη, προειδοποιεί ο αρθρογράφος των Financial Times, W. Munchau.
Όπως σχολιάζει στο άρθρο του, η προφανής σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Αυστρία και Ολλανδία, μέχρι κάποιου σημείου προκαλεί έκπληξη.
Σύμφωνα με το άρθρο, η Γερμανία έχει τις δικές της επικίνδυνες τράπεζες, ωστόσο ο πραγματικός κίνδυνος εντοπίζεται στον κλάδο των ασφαλειών ζωής.
Η Moody's έχει προειδοποιήσει από τα τέλη του 2013 ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα είναι πολύ επικίνδυνο για τις γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Τότε, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων βρίσκονταν στα αξιοπρεπή επίπεδα του 2%, ωστόσο την προηγούμενη Παρασκευή άγγιξε το 0,34%, ενώ για τα 5ετή ομόλογα, η απόδοση βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το οποίο ξεκινά σήμερα, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
«Για να κατανοήσει κανείς τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον ασφαλιστικό κλάδο χρειάζεται να κατανοήσει το επιχειρηματικό του μοντέλο.
Αυτές οι επιχειρήσεις πουλούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα.
Επενδύουν τα χρήματα που παίρνουν από τους ασφαλισμένους σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Για να λειτουργήσει αυτό, η μέση απόδοση των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους χρειάζεται να είναι υψηλότερο από την εγγυημένη απόδοση που δίνουν» εξηγεί ο Munchau.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξελίξεις αυτές γίνονται την ίδια ώρα που ο ασφαλιστικός κλάδος υπόκειται σε αυστηρότερους ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς περιορισμούς, σημειώνει το άρθρο.
«Σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων είναι πολύ δύσκολο για τον κλάδο να παραμείνει αξιόχρεος. ¨
Έχοντας γνώση αυτού οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους, λαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο ρίσκο, αν και σε μικρότερη κλίμακα», σημειώνεται.

Η ανάλυση της Bundesbank

Η Bundesbank εντοπίζει τρία σενάρια για τον ασφαλιστικό κλάδο.
Στο δυσμενές σενάριο, η μέση απόδοση είναι μεταξύ 1% και 2% που είναι υψηλότερη από τα γερμανικά ομόλογα σήμερα.
Βεβαίως, η μέση απόδοση στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών είναι υψηλότερη.
Κι αυτό επειδή οι ασφαλιστικές έχουν ομόλογα που αγόρασαν πριν πολλά χρόνια, όταν τα επιτόκια ήταν υψηλότερα, τονίζει ο Munchau.
Όσο περνά ο καιρός όμως, το βάρος των ομολόγων με τα χαμηλά επιτόκια στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών θα αυξηθεί.
Για τις ασφαλιστικές, ο μεγάλος κίνδυνος τώρα είναι το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια.
Στο δυσμενέστερο σενάριο, ο αριθμός αυξάνεται στις 32 με συνολικό μερίδιο αγοράς 43%. Και αυτό αφορά μόνο τον ασφαλιστικό κλάδο.
«Όταν ακούτε τους Γερμανούς κεντρικούς τραπεζίτες να διαμαρτύρονται για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια, αναφέρονται σε αυτό ακριβώς», καταλήγει ο Münchau.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης