Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο Βαρουφάκης ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο - «Απειλεί» με εκλογές αν απορριφθούν οι μεταρρυθμίσεις

CNBC: Ο Βαρουφάκης ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο - «Απειλεί» με εκλογές αν απορριφθούν οι μεταρρυθμίσεις
Η απελπιστική κεφαλαιακή κατάσταση της Ελλάδας τη θέτει σε πιο αδύναμη θέση στην Ευρώπη
Για μια ακόμη φορά ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ευρώπη ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, με τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ή προκήρυξης πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν γίνει αποδεκτό.
Σε αντάλλαγμα για την τετράμηνη παράταση που δόθηκε στην Ελλάδα, την οποία η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παρουσιάσει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων, μέτρα που έγιναν πρωτοσέλιδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών για τους λάθος λόγους.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αναλυτή στο CNBC, ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να κατευνάσει τους πιστωτές της, η Ευρωζώνη φαίνεται να θέλει να κάνει την Ελλάδα να «ιδρώσει» λίγο πριν εγκρίνει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να υπαναχωρήσει ελαφρώς από τις θέσεις της και παρουσιάζει νέες ιδέες», σημειώνει ο διευθυντής ερευνών της IDEA Global, Michael Gallagher, προσθέτοντας ότι «βολεύει τους Ευρωπαίους να βάλουν τους Έλληνες πάνω στα… κάρβουνα, καθώς χώρες όπως η Ισπανία δεν θέλουν κόμματα όπως το Podemos να κερδίσουν από τις πολιτικές σκοπιμότητας της Ελλάδας, όπως δεν θέλουν να αποτελέσουν το πρώτο κύμα αριστερών κυβερνήσεων στην Ευρώπη».
Η απελπιστική κεφαλαιακή κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, τη θέτει σε ακόμη πιο αδύναμη θέση στην Ευρώπη, επισήμαιναν αναλυτές της Daiwa Capital Markets σε σημείωμά τους την Παρασκευή, εννοώντας ότι τα τελευταία σχόλια του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών αποτελούν μια ριψοκίνδυνη κίνηση.
«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για κεφάλαια στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει να φανεί πλήρως προσηλωμένη στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο Βαρουφάκης ενδεχομένως να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις», τονίζεται.
Ωστόσο, προσθέτουν οι αναλυτές της Daiwa Capital Markets, αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελλάδας, δεν φαίνεται η χώρα να είναι κοντά στο να πετύχει προς το παρόν μια πρώτη εκταμίευση.
Ως εκ τούτου, η Daiwa εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει σε μεγαλύτερη χρήση κεφαλαίων από τον ELA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης