Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορκίδης στο bankingnews.gr: Στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή - Μη αποτελεσματικές οι ιδέες του Βαρουφάκη

Κορκίδης στο bankingnews.gr: Στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή - Μη αποτελεσματικές οι ιδέες του Βαρουφάκη
Στα 6 δισ. ευρώ το κόστος της φοροδιαφυγής από το παραεμπόριο και τα ταξίδια Ελλήνων στις αγορές των Σκοπίων και της Σόφιας
(upd)Έξι δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο χάνονται από τα κρατικά ταμεία από φόρους εξαιτίας της αδυναμίας των αρμοδίων να δουν την φοροδιαφυγή στην πραγματική της διάσταση.
Ο τζίρος μόνο από το παράνομο εμπόριο υπολογίζεται στα 18 δισ ευρώ το χρόνο.
Ακόμη η αυξημένη παρουσία των ελλήνων καταναλωτών στις αγορές της Σόφιας των Σκοπίων και της Κωνσταντινούπολις δίνουν έως 6 δισ ευρώ το χρόνο στις τοπικές αγορές.
Η ελληνική οικονομία «τρέφει» μια αγορά 24 δισ ευρώ, η οποία είναι μακριά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Η απλή αριθμητική φέρνει στο φως την απώλεια φόρων τουλάχιστον 5 δισ ευρώ το η οποία να σημειωθεί τρέχει με τριπλάσια ταχύτητα από το λαθρεμπόριο καυσίμων και των τσιγάρων.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης είπε στο www.bankingnews.gr ότι δεν τον κουράζει να μιλά για τα αυτονόητα.
Τόνισε ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι στο απυρόβλητο διότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όπως και οι προηγούμενες εμφανίζονται αδυναμία να πιάσουν το «ταύρο» από τα κέρατα.
Ο κ. Κορκίδης θεωρεί ότι οι νέες ιδέες του υπουργού Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκη δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα καθώς οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες είναι τόσες πολλές που στην πράξη θα ακυρωθούν αν περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι η απόδειξη για τον πελάτη είναι ένα άχρηστο χαρτάκι που σε λίγα δευτερόλεπτα θα πέσει στο καλάθι των σκουπιδιών.
Η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει φορολογικά τις αποδείξεις ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα. Είναι προφανές ότι η απόδειξη θα πάψει να είναι ένα άχρηστο χαρτάκι όταν έχει αξία για τον καταναλωτή.
Η πιο άμεση και εύκολή λύση για την αύξηση του ΦΠΑ για τις εμπορικές επιχειρήσεις είναι η αξία της υπολογίζεται με βάση τις αγορές και όχι όπως είναι σήμερα στο στάδιο της πώλησης και να ισχύσει για τις …. ομάδες που είναι στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής.
Στις προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι και η ηλεκτρονική σύνδεση των ταμειακών μηχανών και το server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο κ. Κορκίδης έκανε λόγο για την φοροδιαφυγή με επιστημονική τρόπο σε ότι αφορά τη φορολόγηση τους ως θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών.
Ένα τυροπιτάδικο που δεν χτυπά μια απόδειξη δεν ρίχνει έξω τον προϋπολογισμό λέει ο ανώνυμος επιχειρηματίας και προσθέτει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν προσπαθούν να κρύψουν κάποια έσοδα από το κράτος για την επιβίωσή τους.
Στελέχη της κρατικής μηχανής υποστηρίζουν ότι το φορολογικό σύστημα και οι διωκτικές υπηρεσίες πρέπει να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο έλεγχο των δαπανών των φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα.

(Πρώτη ενημέρωση 11 Μαρτίου 2015, 07:32)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης