Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθεση σοκ της Nomura: Αναπόφευκτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιες κινήσεις μελετά ο Τσίπρας

tags :
Έκθεση σοκ της Nomura: Αναπόφευκτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιες κινήσεις μελετά ο Τσίπρας
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με την Τρόικα και τους πιστωτές κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών
Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ γρήγορα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα είτε να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό, με τη συμμετοχή φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ώστε να συμφωνήσει με την τρόικα, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε μια στάση πληρωμών.
Αυτό αναφέρει η Nomura στην 11σέλιδη ανάλυσή της για την Ελλάδα (GREECE EUROGROUP), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία και τονίζει ότι τεχνικά, ο καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι οι διαφωνίες στο κυβερνών κόμμα, που στη συνέχεια θα οδηγήσουν στην αποχώρηση των διαφωνούντων.
Σύμφωνα με την Nomura, δύο είναι τα κύρια αποτελέσματα από το τελευταίο Eurogroup για την Ελλάδα: Πρώτον, οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με παράλληλες και κοινές εργασίες τεχνικής υποστήριξης στην Αθήνα.
Δεύτερον, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι αν και οι μερικές εκταμιεύσεις της δόσης είναι δυνατόν, η τρόικα πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στις επερχόμενες συνομιλίες.
Η επιμονή στο σύνολό των δεσμεύσεων που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα θα καταστήσει πιο δύσκολη την πρόοδο προς μια συμφωνία, αναφέρει η Nomura.
Η ελληνική πλευρά έχει δοκιμάσει μια πιο επιλεκτική προσέγγιση παρουσιάζοντας μια "πρώτη" λίστα επτά μεταρρυθμίσεων και υπόσχεται ένα άλλο σύνολο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα.
Αν και ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την βάση των διαπραγματεύσεων, οι περισσότερες είτε δεν σχετίζονται καθόλου ή δεν είναι αρκετά εκτενείς ώστε να ικανοποιήσουν τους πιστωτές.
Η Nomura ξεκαθαρίζει ότι ακόμα δεν αναμένει ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί για το σύνολο των δεσμεύσεων τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα οι αναλυτές της επαναλαμβάνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τέσσερις επιλογές για τις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Εν συντομία, αυτές οι επιλογές είναι: α) ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ακόμη και τη Νέα Δημοκρατία μέχρι η επόμενη συμφωνία διάσωσης να ολοκληρωθεί, β) πρόωρες εκλογές, γ) δημοψήφισμα για όλα τα μέτρα που ζητούνται από τους πιστωτές και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και δ) μια συνεχής αντιπαράθεση που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών, ελέγχους κεφαλαίου και ενδεχομένως μια έξοδο από ευρώ.
Λόγω της στενότητας στη χρηματοδότηση τον Μάρτιο, δεν υπάρχει σχεδόν χρόνος για την εφαρμογή των επιλογών (β) και (γ).
Κατά την άποψη της Nomura το σενάριο (α), που θέλει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού είναι η μόνη λογική πορεία προς τα εμπρός.
Αυτό το σενάριο θα δώσει μια σταθερή ισορροπία στη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει επί του παρόντος.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με την Τρόικα και τους πιστωτές κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.
Τεχνικά, ο καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις είναι συνήθως οι διαφωνίες στο κυβερνών κόμμα, που στη συνέχεια θα οδηγήσουν στην αποχώρηση των διαφωνούντων.
Ο αριθμός των διαφωνούντων είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τη Nomura, ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι απίθανο να χάσει την πλειοψηφία του σταδιακά.
Αντ' αυτού μπορεί να υπάρξει μια μαζική έξοδος από τη ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και του εταίρου κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Οι δύο αυτές ομάδες είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν ακόμη και στο πολύ γενικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Κατά την άποψη της Nomura, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μία από τις τρεις πρώτες επιλογές στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσφέρει κάποια προκαταρκτικά στοιχεία ότι είναι πρόθυμος να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, συμφωνώντας με την επέκταση της συμφωνίας δανείου.
Τελικά ο Τσίπρας θα αναγνωρίσει το αναπόφευκτο της διαίρεσης του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιλέξει το σχηματισμό μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης ενότητας ή θα αναδιοργανώσει το συνασπισμό του.
Προφανώς, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν επίσης πολύ θετικό για τις αγορές.
Παρ 'όλα αυτά, η απόφαση διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολη, ούτε περιμένουμε μια τέτοια εξέλιξη να συμβεί εν μία νυκτί.
Η διαδοχή των γεγονότων αυτών εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, ενώ η πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ως εκ τούτου, η μεταβλητότητα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες πριν οι πιέσεις για τη χρηματοδότηση αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στα τελικά βήματα, καταλήγει η Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης