Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καββαθάς ΓΣΕΒΕΕ στο bankingnews.gr: Η μισθοδοσία Μαρτίου στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι δεδομένη

Καββαθάς ΓΣΕΒΕΕ στο bankingnews.gr: Η μισθοδοσία Μαρτίου στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι δεδομένη
Τα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην καθυστέρηση πληρωμών του κράτους
Η οικονομική ασφυξία «αγγίζει» και μεγάλες επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό που τα στελέχη, προετοιμάζουν τους εργαζόμενους στο ενδεχόμενο να καθυστερήσουν μερικές ημέρες την καταβολή των μισθών του Μαρτίου ενώ την ίδια στιγμή αφήνουν κάποιες αμυδρές ελπίδες ότι μπορεί να τακτοποιηθεί το πρόβλημα ρευστότητας και αφήνουν να εννοηθεί ότι τα χρήματα θα πιστωθούν κανονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων.
Τα πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην καθυστέρηση πληρωμών του κράτους , το οποίο στην παρούσα φάση κρατά τα διαθέσιμα χρήματα για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το εξωτερικό.
Οι πληρωμές του κράτους προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και των φυσικών προσώπων γίνονται με το σταγονόμετρο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καταβολών των επιδομάτων του πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους. Η πίστωση στους λογαριασμούς έγινε με κλήρωση και με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ανέφερε στο bankingnews.gr ότι το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων επεξεργάζεται στοιχεία έρευνας που έχει ως σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και τα - μέλη τους.
Ανάμεσα στα ευρήματα , όπως τόνισε ο κ. Γ. Καββαθάς είναι ότι η μία στις δύο επιχειρήσεις δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους που απασχολεί στην ώρα τους και οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις καθυστερούν τους μισθούς των υπαλλήλων από 1 έως 6 μήνες.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δεν επιδεινώθηκε τώρα και εμφανίζεται από την προηγούμενη έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ .
Ωστόσο αυτό που απασχόλησε περισσότερο τους ερευνητές ήταν ότι δείκτες των παραγγελιών και της ζήτησης παραμένουν με αρνητικό πρόσημο ενώ δεν υπήρξαν σημάδια βελτίωσης.
Τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η φορολογία , ο τραπεζικός δανεισμός και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ο κ. Καββαθάς εκτιμά η συντήρηση του αρνητικού κλίματος θα έχει πολλαπλασιαστική ισχύ καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε .ύφεση για έκτη κατά σειρά χρονιά και απαιτείται η αναστροφή του αρνητικού κλίματος διότι σε άλλη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την επιχειρηματική κοινότητα και τους εργαζόμενους.
Την ίδια στιγμή επιχειρηματίες που ζητούν εμπορεύματα από ξένους προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν το 50% της αρχικής παραγγελίας και με την αποστολή των εμπορευμάτων απαιτούν την εξόφλησή της παραγγελίας.
Ωστόσο το bankingnews.gr σε επικοινωνία που είχε με επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το εξωτερικό δεν μας επιβεβαίωσαν τις απαιτήσεις των ξένων για την αποπληρωμή των προϊόντων πριν γίνει η παράδοσή τους.
Η δική τους συνεργασία, όπως μας είπαν έχει θετικές προοπτικές καθώς πέτυχαν την αύξηση της πίστωσης έως 50% για την αγορά προϊόντων. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν στη διάθεση τους ασφαλιστήρια συμβόλαια πίστωσης που στην περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις θα εμφανιστεί η ασφαλιστική εταιρεία και θα πληρώσει την υποχρέωση του πελάτη της.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης