Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αγορά της Αιγύπτου στρέφονται οι πετρελαϊκές εταιρείες - Ρίχνουν δισ. δολάρια για τα κοιτάσματα της

Στην αγορά της Αιγύπτου στρέφονται οι πετρελαϊκές εταιρείες - Ρίχνουν δισ. δολάρια για τα κοιτάσματα της
Ως ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κλίμα της Αιγύπτου και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αιτιολογεί την επένδυνσή της η εταιρεία
Έντονο είναι το ενδιαφέρον των κολοσσών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας προς τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αιγύπτου, με την βρετανική BP Plc να έχει ήδη υπογράψει συμφωνία πολλών δις δολαρίων.
Σύμφωνα με το fortune.com, η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της χώρας ένα πρόγραμμα 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, επτά χρόνια μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος.
Η BP στο δελτίο τύπου που έστειλε στα διεθνή ΜΜΕ αιτιολογεί την απόφαση της να δραστηριοποιηθεί στην Αίγυπτο ως «μια ψήφος εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κλίμα της Αιγύπτου και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας», κάτι που έλειπε μετά την εκδίωξη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ κατά τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» το 2011.
Η συμφωνία αυτή όμως φανερώνει πώς η αγορά αντιδρά στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στα τέλη του περασμένου έτους. Ένας εκπρόσωπος της BP ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το κόστος παραγωγής στον κλάδο αυξανόταν συνεχώς, μια διαδικασία που αντεστράφη απότομα όταν η Σαουδική Αραβία τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της αγοράς πετρελαίου το Νοέμβριο.
Τέλος, και ίσως το πιο ενδιαφέρον, η συμφωνία θα ξαναενώσει τη BP με τους πρώην εταίρους της στη Ρωσία. Το έργο WND ανήκει κατά 33% στη DEA από τη Γερμανία, αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία της DEA, RWE AG, μόλις συμφώνησε να το μεταπωλήσει στην LetterOne με έδρα το Λουξεμβούργο.
Η L1 είναι η εταιρεία που ίδρυσαν οι μεγιστάνες Μικαίλ Φρίντμαν, Τζέρμαν Χαν, Αλεξέι Κουζμίτσεβ και Πιότρ Άβεν με τα χρήματα που πήραν από την πώληση του 50% του μεριδίου τους στην TNK-BP στην κρατική Rosneft το 2013.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της DEA στη Βόρεια Θάλασσα να τεθούν υπό τον έλεγχο της L1, με την αιτιολογία ότι η Δύση μπορεί να επεκτείνει τις τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στους ιδιοκτήτες της L1. Η κυβέρνηση δε θέλει να διακοπούν οι επενδύσεις και η παραγωγή της DEA στη Βόρεια Θάλασσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν επεκταθούν οι κυρώσεις.
Η BP μάλλον έχει ανάμικτα συναισθήματα για τη νέα συνεργασία με τους ολιγάρχες, με τους οποίους είχε μια πολύ δύσκολη (αλλά έντονα κερδοφόρα) σχέση επί σειρά 11 ετών. Ένας εκπρόσωπος της BP αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το τι θα συμβεί αν οι μελλοντικοί εταίροι της εταιρείας συμπεριληφθούν στη λίστα κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης