ΣτΕ: Οι όροι για τις οικοδομικές άδειες σε οικόπεδο άνω των 500 τ.μ

ΣτΕ: Οι όροι για τις οικοδομικές άδειες σε οικόπεδο άνω των 500 τ.μ
Απόφαση από το  Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας
Παράνομη είναι η οικοδομή σε οικόπεδο άνω των 500 τ.μ. που ανεγείρεται σε οικισμό προϋφιστάμενο του 1923, εάν δεν τηρηθεί η υποχρεωτική απόσταση των 4 μέτρων από την οικοδομική γραμμή, όπως έκρινε το  Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που είχε ακυρώσει οικοδομική άδεια του 2014,  η οποία επέτρεπε σε οικισμό προϋφιστάμενο του έτους 1923, την ανέγερση δύο διώροφων κτιρίων με υπόγειο σε οικόπεδο, εμβαδού 750,27 τ.μ.
Τα δυο κτίρια, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, ήταν τοποθετημένα σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τα όρια του οικοπέδου, όμως ιδιοκτήτης όμορης οικοδομής έκανε καταγγελία στην Πολεοδομία και ζήτησε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.
Στη συνέχεια προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.
Βάσει της απόφαση του ΣτΕ, «οι διατάξεις των άρθρων 8 και 16 του Προεδρικού Διατάγματος της 2.3/13.3.1981, με τις οποίες επιβάλλεται η ανέγερση οικοδομής σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων από την οικοδομική γραμμή προκειμένου για τα οικόπεδα με εμβαδόν 500 τ.μ. και άνω των προϋφιστάμενων του έτους 1923 οικισμών που στερούνται εγκεκριμένου σχεδίου, αποτελούν ειδικές διατάξεις οι οποίες έχουν τεθεί για την προστασία αυτών των παλαιών οικισμών και διασφαλίζουν καλύτερους όρους διαβίωσης».
Κατά συνέπεια, «οι ειδικές αυτές διατάξεις δεν καταργήθηκαν με το νόμο 1577/1985 αλλά συνεχίζουν, κατά τα λοιπά, ως προς τα οριζόμενα για την ελεύθερη τοποθέτηση του κτιρίου σε σχέση με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS