Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Το αδύναμο ευρώ ωφελεί την Ελλάδα - Την καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό

CNBC: Το αδύναμο ευρώ ωφελεί την Ελλάδα - Την καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό
O τουριστικός κλάδος μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά την ελληνική οικονομία να ανακάμψει, σύμφωνα με το CNBC
Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να ανέλθει η άφιξη τουριστών στην Ελλάδα το 2015, παρότι οι διπλωματικές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται στα άκρα, τονίζει το CNBC.
Σύμφωνα με το CNBC η πτώση του ευρώ καθιστά την Ελλάδα το πιο ιδανικό μέρος για τις διακοπές το 2015, ιδιαίτερα για τους τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός ευρωζώνης.
Ειδικότερα η προϊσταμένη του παραρτήματος του ΕΟΤ, στην Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, Χ. Καλογερά μιλώντας στο CNBC αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι αισιόδοξη ότι το 2015 θα είναι μία καλή χρονιά για τον τουριστικό κλάδο, με το ευρω να υποχωρεί έναντι του δολαρίου και της στερλίνας.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι το 2015 θα είναι μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ βλέπουμε νέους επιχειρηματίες να εμπλέκονται πιο ενεργά με τον τομέα του τουρισμού» αναφέρει η Καλογερά στο CNBC.
«Υπάρχουν νέα καινοτόμα προϊόντα που παρέχονται από τα ξενοδοχεία και τα πολλαπλά νέα εστιατόρια και μπαρ που ανοίγουν κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έτσι με το ευρώ σε χαμηλά 11 ετών είναι σίγουρα η ιδανική στιγμή για να επισκεφθείτε την Ελλάδα» συμπληρώνει.
Όπως σημειώνει το CNBC το 213 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 18 εκατ. τουρίστες από όλο τον κόσμο, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι ο τουρισμός απέφερες στην ελληνική οικονομία 28,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα προσέφερε 657 χιλ. θέσεις εργασίας σε μία χώρα όπου η ανεργία ανέρχεται στο 25%, όπως επισημαίνει το CNBC.
Ωστόσο σημειώνεται ότι σύμφωνα με μια έκθεση της ΒΜΙ, η πολιτική αναταραχή θα μπορούσε σίγουρα να βλάψει την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.
«Πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα, τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα θα υποφέρει από την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς οι πιθανοί κίνδυνοι από μία εσωτερική αναταραχή θα αποτρέψει τους επισκέπτες» αναφέρεται στην έκθεση.
«Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις και η υψηλή ανεργία θα περιορίσει σημαντικά τον εσωτερικό τουρισμό. Ωστόσο μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών, καθώς η πιθανή επιστροφή στη δραχμή θα κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα ελκυστικά φθηνές» συμπληρώνεται στην έκθεση..
Όπως τονίζει το CNBC η πολιτική αβεβαιότητα και οικονομική αναταραχή δεν συνέβαλαν στην προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού, σημειώνοντας ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις, ένα πιθανό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η χώρα να βγει από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει το δικό της νόμισμα.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί διευθυντές ξενοδοχείων ανησυχούν για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το CNBC.
Μάλιστα η διευθύντρια ξενοδοχείου την Αθήνα, Ντ. Σταθοπούλου αναφέρει στο CNBC ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη θα προκληθεί μεγάλη αστάθεια στη χώρα, αν και μακροπρόθεσμα η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό.
Τέλος τονίζεται ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά την ελληνική οικονομία να ανακάμψει, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικός τομέας για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης