Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκθεση – κόλαφος του ΟΟΣΑ για τη διαφθορά στην Ελλάδα – Δεν διαθέτει τεχνογνωσία

Έκθεση – κόλαφος του ΟΟΣΑ για τη διαφθορά στην Ελλάδα – Δεν διαθέτει τεχνογνωσία
Η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε ουσιαστικό κίνδυνο διάπραξης δωροδοκίας
Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα, αλλά πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση της δωροδοκίας των αλλοδαπών.
Αυτό αναφέρει η 80σέλιδη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της καταπολέμησης της διεθνούς δωροδοκίας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε ουσιαστικό κίνδυνο διάπραξης δωροδοκίας.
Αν και υπήρξαν περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ερευνήθηκαν επαρκώς από τις ελληνικές Αρχές, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.
Αυτό στέλνει ένα ατυχές μήνυμα ότι η καταπολέμηση της εγχώριας διαφθοράς δεν αποτελεί προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και στους ξένους ότι η δωροδοκία αποτελεί αποδεκτό μέσο για να κερδίσουν έργα στην χώρα.
Η Ελλάδα πρέπει ως εκ τούτου να αυξήσει επειγόντως τις δράσεις καταπολέμησης της δωροδοκίας και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά.
Οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης πρέπει να επικεντρωθούν ειδικά στη δωροδοκία, με στόχο τις εξαγωγές, τη ναυτιλία και τα ΜΜΕ.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τους ελέγχους.
Η Ελλάδα έχει επτά εν εξελίξει έρευνες ξένων για δωροδοκία, με μόνο μία να έχει θετική εξέλιξη.
Ωστόσο, μία υπόθεση έκλεισε χωρίς ενδελεχή έρευνα.
Επίσης, σχετικές έρευνες δεν είχαν καν ανοίξει σε πολλές άλλες κατηγορίες, παρά τις καταδίκες από ξένες αρχές κατά των ξένων αξιωματούχων για δωροληψία από τους Έλληνες πολίτες.
Οι περισσότερες από τις καταγγελίες που οδήγησαν σε έρευνες δεν είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές.
Κατά συνέπεια, συνίσταται στην Ελλάδα να αυξήσει επειγόντως την προτεραιότητα που δίνεται στην καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών, και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αξιολογήσει και να διερευνήσει σοβαρά και χωρίς καθυστέρηση τις καταγγελίες.
Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκείς πόροι και κατάρτιση στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχών, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να χειριστεί πολύπλοκες οικονομικές υποθέσεις διαφθοράς.
Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια στρατηγική για να ανιχνεύσει προληπτικά ξένες υποθέσεις δωροδοκίας που βασίζονται στις διαφορετικές πηγές πληροφοριών.
Επίσης, οι πληροφοριοδότες στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα.
Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε άλλους τομείς.
Η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ χαιρετίζει τις πρόσφατες προσπάθειες στην Ελλάδα για τον εξορθολογισμό και τη μείωση των διπλών νομοθετικών διατάξεων.
Τα μέγιστα πρόστιμα για τους ξένους που δωροδοκούνται έχουν αυξηθεί, αν και περαιτέρω αυξήσεις είναι απαραίτητες.
Θα πρέπει διευκρινιστεί πώς οι αρχές θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες από ξένους οι οποίοι προστατεύονται από το φορολογικό απόρρητο.
Ήδη από το 2012 ο ΟΟΣΑ είχε συστήσει στην Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι υποθέσεις δωροδοκίας αλλοδαπών θα διερευνώνται σοβαρά και θα διώκονται με πρόσφορο τρόπο, καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης