Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καργαρώτος Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος: Επενδύσαμε 650 εκατ ευρώ μέσα σε 10 χρόνια

Καργαρώτος Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος: Επενδύσαμε  650 εκατ ευρώ μέσα σε 10 χρόνια
Η επιβολή φόρων έστειλε στα ύψη το λαθρεμπόριο
Η «Παπαστράτος» θα καταστεί εξαγωγικό κέντρο χάρη στις επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ που έγιναν στην καρδιά της μεγαλύτερης ύφεσης της ελληνικής Οικονομίας ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποίησε ο όμιλος την τελευταία 10ετία ανήλθαν στα 650 εκατ ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ιάκωβος Καργαρώτος μιλά στο www. bankingnews.gr για τις προοπτικές της Παπαστράτος που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του πολυεθνικού κολοσσού Phillip Morris.
Αναφέρετε στην φορολογική λαίλαπα που εκδηλώθηκε στην αγορά του τσιγάρου και το αντίκτυπο που είχε στη διακίνηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
Τρία δισ. ευρώ το χρόνο δίνει η αγορά των καπνικών προϊόντων στα κρατικά ταμεία,  τι σημαίνει η συμβολαιακή καλλιέργεια καπνού και ο ρόλος της Παπαστράτος στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος αναφέρει ότι παρά την ύφεση δεν μειώθηκαν θέσεις εργασίας ενώ έγιναν προσλήψεις προσωπικού. .

Η συνέντευξη του κ Καργαρώτου έχει ως εξής:

Ερώτηση - Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος τι σχέδια κάνει μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμπληρώθηκαν 6 χρόνια ύφεσης.
Ποια είναι η πρώτη ή οι πρώτες προτεραιότητες σας για το 2015;


Απάντηση - Τα τελευταία 6 χρόνια της οικονομικής ύφεσης, οι δυσκολίες για τον κλάδο των καπνικών ήταν πολλές – υπερφορολόγηση, μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου, για να αναφέρω μόνο τις πιο σημαντικές. Ωστόσο, θεωρήσαμε ότι η περίοδος της κρίσης προσφέρει μια καλή ευκαιρία για επενδύσεις στις υποδομές μας, ώστε να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι.
Έτσι, με τη βοήθεια της μητρικής μας εταιρίας, της Philip Morris International, εκπονήσαμε ένα επιθετικό πλάνο υποστήριξης του τρίπτυχου στο οποίο βασίζουμε σταθερά την ανάπτυξή μας: του εργοστασίου, των σημάτων και των εργαζομένων μας.
Μπορώ να σας πω ότι σήμερα και στους τρεις αυτούς τομείς, η θέση της Παπαστράτος είναι ισχυρότερη από ποτέ.
Στόχος μας για το 2015 είναι να συνεχίσουμε τις κινήσεις για την ενίσχυση του εργοστασίου μας, την επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων μας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας ώστε να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο την εταιρία μας.

 Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στα χρόνια των Μνημονίων;

Οι επενδύσεις μας έχουν ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, συνεχίζουμε.
Η τελευταία μας επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015, αφορά την εγκατάσταση 7 νέων γραμμών παραγωγής, καθώς και μίας νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας καπνού, για την οποία θα απαιτηθούν εργασίες επέκτασης σε μια πτέρυγα του εργοστασίου.
Με την επένδυση αυτή θα καταστήσουμε το εργοστάσιο της Παπαστράτος ένα από τα πιο σύγχρονα της Philip Morris International στην Ευρώπη, θα μεταφέρουμε παραγωγή στην Ελλάδα και θα μετατρέψουμε το εργοστάσιό μας σε εξαγωγικό κέντρο, με το 60% της παραγωγής να κατευθύνεται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η υλοποίηση της συμβολαιακής γεωργίας με τους καπνοπαραγωγούς πού σκοπεύει και πώς λειτουργεί;

Η πρακτική της συμβολαιακής γεωργίας στην καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι αρκετά παλιά – ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Οι καπνοπαραγωγοί έχουν συμβόλαια με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, στις οποίες πωλούν τη σοδειά τους.
Στη συνέχεια η καπνοβιομηχανία αγοράζει τα καπνά από τους μεταποιητές.
Τα τελευταία χρόνια, η Παπαστράτος και η μητρική της εταιρεία αγοράζουν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου της Ελλάδας, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Το 2013 προχωρήσαμε στην υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, για την αγορά αυξημένων ποσοτήτων καπνών ανατολικού τύπου κατά 20% την τριετία 2013-2015, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, παρέχοντας ένα πολύ πιο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους περίπου 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου.
Η Συμφωνία αυτή υλοποιείται ομαλά και περισσότερο από το 50% της παραγωγής των καπνών ανατολικού τύπου απορροφάται και τροφοδοτεί 15 εργοστάσιά μας σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, περισσότεροι από 10.000 αγρότες καπνού συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις Καλές Αγροτικές Πρακτικές της εταιρείας μας.
Στόχος πάντα είναι η διασφάλιση της ποιότητας του καπνού, η αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής και του εισοδήματος των καλλιεργητών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των καπνών μας.

Το προϊόν βρίσκεται υπό διωγμό.
Αρχικά από το κράτος που έχει ανεβάσει τη φορολογία 5 φορές τα τελευταία 4 χρόνια και αναμένεται και η έκτη κατά σειρά αν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες.


Είναι αλήθεια, ότι τα καπνικά προϊόντα είναι ο πλέον φορολογημένος κλάδος στα χρόνια της κρίσης. Είχαμε αλλεπάλληλες αυξήσεις την τελευταία πενταετία.
Η τελευταία (σε αντικατάσταση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία τον Ιανουάριο του 2014) έγινε σε παρόμοια συγκυρία με τη σημερινή, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες του προϋπολογισμού.
Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν αντίθετο με το προσδοκώμενο, δηλαδή υπήρξε μείωση των εσόδων σε σχέση με πέρσι κατά 100 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού).
Αντιλαμβάνεστε ότι παρακολουθούμε με αγωνία όλες τις δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού και το ενδεχόμενο να είναι και ο καπνός ανάμεσα στα προϊόντα για τα οποία θα συζητηθεί νέα αύξηση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Γιατί μια επιπλέον αύξηση θα είναι καταστροφική για τον κλάδο.
Αυτή τη στιγμή, οι φόροι φτάνουν στο 90% της τιμής και μένουν μόλις 35 – 40 λεπτά ανά πακέτο στον κατασκευαστή, τον έμπορο και τον περιπτερά, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.
Αν σε αυτό προσθέσετε τη δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή και τη ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου, αντιλαμβάνεστε ότι έχει επηρεαστεί δραματικά όλη η νόμιμη αγορά, που έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 50% τα τελευταία 5 χρόνια, με δραματικές συνέπειες για τον κλάδο, αλλά και για τα κρατικά έσοδα με τις απώλειες να υπολογίζονται σε 650 εκατ. ευρώ μόνο για το 2014.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κλάδος μας είναι από τους ιστορικότερους και πλέον εξωστρεφείς της χώρας.
Συνεισφέρει περισσότερα από 3 δισεκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα κάθε χρόνο (το 7% του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού) και απασχολεί 60.000 οικογένειες στην καπνοκαλλιέργεια, το λιανεμπόριο (περίπτερα και ψιλικά), τη μεταποίηση και τη βιομηχανία.

Οι καπνιστές προσφέρουν έσοδα έως 3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Η Παπαστράτος έχει γίνει μηχανισμός είσπραξης φόρων.
Μπορεί μια επιχείρηση να σταθεί όρθια και «ζωντανή» όταν το παραγόμενο προϊόν επιβαρύνεται με φόρους στα επίπεδα του 90%;


 Για να μπορέσει να επιβιώσει μια επιχείρηση, να συνεχίσει να παράγει, να διατηρεί τις θέσεις εργασίας της και να συμβάλει στα έσοδα του κράτους, χρειάζεται ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον.
Όπως όλοι οι κλάδοι, έτσι κι εμείς επιζητούμε ένα τέτοιο σταθερό πλαίσιο λειτουργίας, κυρίως στον φορολογικό τομέα.
Ειδικά για τον κλάδο μας, πρέπει να διατηρηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2013.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο και δίκαιο φορολογικό μοντέλο, με ισόρροπη φορολόγηση φθηνών και ακριβών τσιγάρων προς όφελος των κρατικών εσόδων, των λιανεμπόρων και των καπνοκαλλιεργητών, που αντικατέστησε ένα απαρχαιωμένο σύστημα που ίσχυε για σχεδόν 20 χρόνια.
Θα ήταν, επίσης, ευχής έργο, όταν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέψουν, να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση και τη μείωση του φόρου.

Η υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων έδωσε ζωή στο λαθρεμπόριο που εκτινάχθηκε στο 25%.
Το κυνήγι μπορεί να έχει αποτελέσματα ή προτιμότερο η αναθεώρηση της πολιτικής από το υπουργείο Οικονομικών;


Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της Nielsen για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, δείχνουν ότι έχει φτάσει πλέον στο 21% (από 3% το 2009).
Πρόκειται για ένα πρόβλημα, με πολυδιάστατες και σοβαρές επιπτώσεις: χαμένα έσοδα για το κράτος, χαμένες θέσεις εργασίας για τον κλάδο, τεράστια κέρδη για τις εγκληματικές οργανώσεις, απειλή για τη δημόσια υγεία, ανεξέλεγκτη πρόσβαση των νέων στα τσιγάρα, αρνητική φήμη της χώρας στο εξωτερικό.
Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε, την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού. Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό θα ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς της.

Ως κλάδος έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένο πλάνο δράσης, που περιλαμβάνει:

· Σταθερό φορολογικό σύστημα και μείωση της φορολογίας όταν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέψουν
· Αυστηρή εφαρμογή και περαιτέρω αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο
· Συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του λαθρεμπορίου στα καπνικά (χρηματοδότηση εκστρατείας ενημέρωσης από τον κλάδο)
· Αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις ενάντια στο παράνομο εμπόριο καπνικών
· Υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης Codentify των πακέτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων παράλληλα με τις σημερινές χάρτινες ταινίες.
Από την πλευρά μας, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών - με τη σύμπραξη όλου του κλάδου - και υποστηρίζουμε ενεργά τις διωκτικές Αρχές.
Η εταιρία Παπαστράτος, πρόσφατα υπέγραψε και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το Λιμενικό Σώμα, για την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής [ψηφιακές και θερμικές κάμερες] και εκπαίδευσης στην αναγνώριση των παράνομων προϊόντων.
Μέχρι σήμερα, ως Παπαστράτος, έχουμε δαπανήσει περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ για ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και υποστήριξης των διωκτικών Αρχών.
Πρέπει να πούμε, βέβαια, ότι εντείνονται οι προσπάθειες των Αρχών, οι κατασχέσεις παράνομων προϊόντων αυξάνονται και οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ενημερωμένοι.
Εξάλλου, η φορολογική μεταρρύθμιση στα καπνικά του 2013 φαίνεται πως αρχίζει να έχει αποτελέσματα και οδήγησε - για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ραγδαίας ανόδου - στη σταθεροποίηση του προβλήματος και στη μείωση της απώλειας των κρατικών εσόδων.

Έγιναν περικοπές αποδοχών στους εργαζόμενους την περίοδο των μνημονίων;

Στα 84 χρόνια της ιστορίας της, η Παπαστράτος πάντα έδινε έμφαση στους εργαζομένους της με προγράμματα και παροχές που ξεπερνούσαν τις συνήθεις πρακτικές της αγοράς.
Τα τελευταία χρόνια, παρά τη δύσκολη εποχή για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο δεν έχουμε προχωρήσει σε περικοπές σε προσωπικό αλλά, το 2014 μόνο, προχωρήσαμε σε 130 προσλήψεις μόνιμου και εποχιακού προσωπικού και πάνω από 50 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ έκαναν πρακτική άσκηση στην εταιρία μας.
Επίσης, μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας προς τους εργαζομένους μας. Συνεχίζουμε να έχουμε ανταγωνιστικούς μισθούς πάνω από το μέσο όρο της αγοράς και σχεδόν διπλάσιο βασικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους χωρίς εμπειρία εργαζόμενους, να προσφέρουμε εκπαίδευση και ανάπτυξη, ευκαιρίες καριέρας και δυνατότητες διεθνούς σταδιοδρομίας, καθώς και ένα δυναμικό περιβάλλον εργασίας.
Για τις πρακτικές μας στα θέματα ανθρώπινου δυναμικού βραβευθήκαμε ως Best Place to Work τα τρία τελευταία χρόνια και ως Top Employer φέτος, αλλά και στην τελευταία εσωτερική έρευνα εργαζομένων, περισσότεροι από 9 στους 10 λένε ότι είναι υπερήφανοι που εργάζονται στην Παπαστράτος.

ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr


Πρώτη ενημέρωση 23:12 22 Μαρτίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης