Βόμβα από το ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μείωση συντάξεων από το 2012

Βόμβα από το ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μείωση συντάξεων από το 2012
Oι προσφυγές αφορούν τις συντάξεις του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των Ταμείων των τραπεζών
Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης αλλά και ο προϋπολογισμός της χώρας από απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, στην πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου διαμορφώθηκε πλειοψηφία υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων προσώπων που προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά δημιουργεί ανησυχία, αν επικυρωθεί, αφού αφορά τις συντάξεις όλου σχεδόν του ιδιωτικού τομέα. Ο αριθμός των συνταξιούχων είναι πάνω από 1.700.000 και αν κριθεί αυτό για τα έτη από το 2012 ως σήμερα, το κόστος θα κυμαίνεται από 3 ως 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση θα αποτελέσουν οι πληροφορίες που έρχονται από το ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο, ότι ισχυρή πλειοψηφία πιέζει για την έκδοση της απόφασης που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων με τον νόμο 4093/2012, που είναι ουσιαστικά ο εκτελεστικός νόμος του δεύτερου Μνημονίου.
Σχετικές προσφυγές έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους του τραπεζικού τομέα αλλά και του ιδιωτικο-ασφαλιστικού τομέα. Αφορούν τις συντάξεις του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των Ταμείων των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS