Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

O ΣΕΔ ζητά 95% για squeeze out και οι χρηματιστές δε θέλουν (ξανά) πιστοποίηση - Συνεδριάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή

O ΣΕΔ ζητά 95% για squeeze out και οι χρηματιστές δε θέλουν (ξανά) πιστοποίηση - Συνεδριάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή
Το αίτημα του ΣΕΔ για 95% για squeeze out και η διαφωνία πιστοποίησης των χρηματιστών είναι τα κυρίαρχα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συνεδριάζει σήμερα στις 13:30 μ.μ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Συμβουλευτική Επιτροπή με πολλά και φλέγοντα ζητήματα, καθώς η αλλαγή της κυβέρνησης και ορισμένες καινούριες απαιτήσεις, έχουν προκαλέσει ήδη αναταραχή.
Από την πλευρά των Χρηματιστών υπάρχει μεγάλη αντίδραση στο αίτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς για νέα πιστοποίηση των χρηματιστηριακών στελεχών και των διαχειριστών χαρτοφυλακίου. Κάποιοι τονίζουν ότι είναι επίπονη και κοστοβόρα από πλευράς χρόνου διαδικασία, ενώ σε μια αγορά που τείνει σε απαξίωση, θεωρείται… εξεζητημένη πολυτέλεια μια τέτοια υποχρέωση, τη στιγμή που σχεδόν όλα τα στελέχη που παραμένουν ενεργά στο χώρο, έχουν περάσει από πιστοποίηση προ λίγων ετών.
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα είναι το σημαντικό αίτημα από την πλευρά του Συνδέσμου Επενδυτών (ΣΕΔ) για να αυξηθεί στο 95% το ποσοστό που θα απαιτείται για να κάνει κάποιος δημόσια πρόταση, έναντι 90% που ισχύει σήμερα.
Επίσης, ο ΣΕΔ ζητάει να υπάρξει διάταξη ώστε να μην υπάρχει δημόσια πρόταση αν δεν έχει παρέλθει ένας χρόνος από την υποβολή της προηγούμενης, κάτι που θα περιφρουρήσει την αγορά από την κατάχρηση που έχει λάβει χώρα στο παρελθόν.
Τέλος, ο ΣΕΔ ζητά να καταργηθεί εντελώς η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, στη διάρκεια της οποίας όλοι οι μικρομέτοχοι αναγκάζονται – υποχρεώνονται να δώσουν τις μετοχές τους, ασχέτως αν επενδυτικά δε συμφωνούν. Πρόκειται για διάταξη που είναι κόντρα στο άρθρο 17 του Συντάγματος.

Ποιοι συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή

Στη Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετέχουν επτά φορείς πέριξ της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και της κεφαλαιαγοράς εν γένει.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής ορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών και σήμερα εκπροσωπούν την Ένωση Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝΕΙΣΕΤ), τον Σύνδεσμο Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ),την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τον Σύνδεσμο Εταιριών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ) και τον Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ). Πρόεδρος της Επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η θητεία των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι τριετής.
Έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι η διατύπωση απόψεων σχετικά με τις κανονιστικές ρυθμίσεις, η υποβολή προτάσεων για βελτίωση της λειτουργίας των αγορών και η διατύπωση γνώμης κάθε φορά που η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισηγείται αρμοδίως την υιοθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης