Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Κύπρο ο Παυλόπουλος: «Κάθε προσβολή της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί προσβολή και της ΕΕ»

Στην Κύπρο ο Παυλόπουλος: «Κάθε προσβολή της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί προσβολή και της ΕΕ»
Μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος
Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποιεί από σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία όπου η επίσημη υποδοχή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι στην Κύπρο αισθάνεται ωσάν να βρίσκεται στο σπίτι του.
Πρόσθεσε ότι όσες δυσκολίες κι αν συναντούν οι δύο χώρες, τόσο οι δεσμοί τους γίνονται στενότεροι.
«Οι αγωνίες των δύο λαών είναι κοινές», είπε, σημειώνοντας ότι ο Ελληνισμός, Κύπρος και Ελλάδα, αγωνίζονται για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αρχές και αξίες που πηγάζουν από τον ελληνικό πολιτισμό και τώρα ξεθωριάζουν.
Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Κύπρου για λύση του Κυπριακού προβλήματος, γιατί αυτό αποτελεί χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι νοητό η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή.
Πρόσθεσε πως ορθότατα διακόπηκαν οι συνομιλίες λόγω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ορθή είναι και η θέση να μη ξεκινήσουν εκ νέου, εκτός αν επιστρέψει στην Τουρκία και όχι απλώς να παραμείνει στην Αμμόχωστο.
«Στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε ότι αφορά την ουσία της λύσης, που δεν μπορεί παρά να προκύπτει από την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή του διεθνούς δικαίου και να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Επίσης, υπέδειξε ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ και η δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και να ασκήσει την κυριαρχία της εντός των συνόρων της, αφορά και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσει τα ίδια δικαιώματα.
«Κάθε προσβολή της ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί προσβολή και της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προσβάλλουν την Κυπριακή ΑΟΖ προσβάλλουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.
Ακόμη ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι η στάση αυτή της Τουρκίας επηρεάζει και την ενταξιακή της πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης