Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Kαραμούζης (Eurobank): Όχι στην αβεβαιότητα, ναι σε αξιοπρεπή συμβιβασμό με τους εταίρους - Λάθος οι ακραίες επιλογές

Kαραμούζης (Eurobank): Όχι στην αβεβαιότητα, ναι σε αξιοπρεπή συμβιβασμό με τους εταίρους - Λάθος οι ακραίες επιλογές
Απαιτείται χωρίς άλλες καθυστερήσεις ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο, λεπτομερές και αξιόπιστο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης
Η κατάσταση αβεβαιότητας για την Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, διαμηνύει ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί τραυματίζει καθημερινά τα τελευταία ζωντανά κύτταρα στην οικονομία και την κοινωνία, γιατί υπονομεύει και ναρκοθετεί καίρια τις βασικές οικονομικές λειτουργίες και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη μόνιμη απειλή του Grexit, ή του Graccident να επικρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας.
Οφείλουμε, το συντομότερο, να καταλήξουμε σε έναν αξιοπρεπή και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε:
- ν’ απομακρυνθούμε οριστικά από τη διακεκαυμένη ζώνη,
- να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής
- ν’ απομακρυνθούμε από τις συνθήκες πολέμου που ζει σήμερα ο ελληνικός λαός,
- να κάνουμε τώρα ένα βήμα πίσω, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις δύο σημαντικών βημάτων μπροστά, για όλους μας.
Kαμία πλευρά δεν επιδιώκει σήμερα τη ρήξη και τη σύγκρουση και θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές, με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις.
Απαιτείται χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο, λεπτομερές και αξιόπιστο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας με στόχους, δεσμεύσεις, ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα, το δικό μας υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη και την προοπτική.
Προσδοκούμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα υιοθετήσουν ηπιότερη στάση, δείχνοντας μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη, σεβασμό & εκτίμηση στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσαρμογή που έχει ήδη επιτευχθεί με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να δεσμεύει όλους μας, κυρίως όσον αφορά:
1. τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την ισότιμη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη,
2. τον αναπτυξιακό του προσανατολισμό με επίκεντρο τις επενδύσεις και την οικονομική εξωστρέφεια, τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή,
3. την επίτευξη και την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας,
4. την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο κράτος,
τους θεσμούς και τις αγορές (φορολογικό, ασφαλιστικό, ανταγωνισμός)
5. την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
6. τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος
7. τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των υποχρεώσεων, την προστασία των ασθενέστερων και την παροχή ίσων ευκαιριών και
8. την απελευθέρωση των αγορών κυρίως προϊόντων και υπηρεσιών (να θυμηθούμε ότι, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% περίπου την τελευταία εξαετία, οι τιμές με βάση τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 3.3% την ίδια περίοδο).
Ένα πρόγραμμα απόλυτα πειστικό ώστε:
- να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών, των εταίρων μας και των αγορών
- να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και
- να διασφαλίσουμε τους αναγκαίους όρους σταθερής αναπτυξιακής πορείας.
Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος δρόμος για
- τη σταδιακή μείωση της ανεργίας,
- την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ,
- τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων,
- την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στη διεθνή και εγχώρια ρευστότητα και αποταμίευση.
Η επίτευξη οριστικής και αξιόπιστης συμφωνίας θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημαντική επιστροφή της ρευστότητας και των καταθέσεων, σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές και ανοδική πορεία των τιμών στις εγχώριες αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
Η συμφωνία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου προγράμματος, σε συνδυασμό με τη θετική διεθνή συγκυρία, θα δώσει οριστικό τέλος στις ζημιογόνες και επικίνδυνες συζητήσεις για:
- πιθανότητα Grexit ή Graccident
- επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
- κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος και
- ριζική γεωπολιτική επανατοποθέτηση της Ελλάδος.
Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως από όλες τις πλευρές γιατί παραπέμπουν σε επιλογές υψηλού οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού κινδύνου.
Τέτοιες επιλογές μπορεί να έχουν επικίνδυνες και μη μετρήσιμες επιπτώσεις, που τελικά μπορεί να αποδειχθούν τραγικά αποσταθεροποιητικές, αναποτελεσματικές και ζημιογόνες για όλους μας.
Στην κατάρτιση του νέου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω πέντε βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας:
Πρώτον, η Ελλάδα είναι σήμερα από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωζώνη που έχει αρνητική αποταμίευση νοικοκυριών (-6 % ως ποσοστό του ακαθάριστου διαθέσιμου ονομαστικού εισοδήματος το 2013) και τεράστιο άνοιγμα μεταξύ υπολοίπου δανείων και καταθέσεων (€ 215 δισεκ. και € 135 δισεκ., αντιστοίχως), άρα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό.
Δεύτερον, διατηρούμε το υψηλότερο ποσοστό εθνικής κατανάλωσης σαν ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (90% περίπου συνολικά, με μέσο όρο στην Ευρωζώνη συνολικά στο 76.6%), άρα δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, η κατανάλωση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.
Τρίτον, σημειώνεται κατάρρευση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων (ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, από 25.75% του ΑΕΠ το 2007 σε 11.57% το 2014, μια μείωση πάνω από € 40δις σε απόλυτο μέγεθος μέσα σε 6 χρόνια, με μέσο αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη κοντά στο 21.6%).
Τέταρτον, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα (παραμένει παροπλισμένο), παρά την υψηλή του κεφαλαιακή επάρκεια.
Η κρίση εμπιστοσύνης οδηγεί σε:
- σοβαρή απόσυρση καταθέσεων πελατών,
- υψηλό ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης (πάνω από 35% του συνόλου),
- σχεδόν αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου,
- υψηλή εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για χρηματοδότηση (€ 105 δισεκ. ή πάνω από το 30% του ενεργητικού) και
- αρνητική πιστωτική επέκταση -2,6% ετησίως,
- αδυναμία να συμβάλει καθοριστικά στη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή στήριξη των πελατών του και των επενδυτικών τους σχεδίων.
Πέμπτον, χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης των πιστωτών, των εταίρων και των διεθνών αγορών στις προοπτικές και τις πιθανότητες ανάταξης της χώρας και εξόδου από την κρίση.
Τα παραπάνω βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά καθιστούν απολύτως αναγκαία, επιβάλουν ουσιαστικά την υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών προς πέντε βασικές κατευθύνσεις,
- με στόχο την επίτευξη σταθερών και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας,
- που θα διευκολύνουν παράλληλα:
- την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων χωρίς κραδασμούς και υψηλό κοινωνικό κόστος,
- στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής
- και σημαντικών θεσμικών αλλαγών
Συγκεκριμένα χρειαζόμαστε:
1. Σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων
για να καλύψει η χώρα το σημαντικό έλλειμμα ρευστότητας, εγχώριας αποταμίευσης και επενδύσεων, στο πλαίσιο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, αναβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού, ενίσχυσης του ανταγωνισμού, και περιορισμού των ολιγοπωλιακών και ολιγοψωνιακών συνθηκών που επικρατούν σε ορισμένες εγχώριες αγορές.
2. Σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές, ώστε:
- να ενισχυθεί σταθερά η συνολική ζήτηση,
- ν’ αντιστραφεί η απαξίωση της κεφαλαιουχικής υποδομής της χώρας,
- να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα και
- να ενσωματωθούν έμμεσα στην παραγωγή τα νέα διεθνή τεχνολογικά επιτεύγματα.
3. Σταθερή αύξηση της συμβολής της εξωτερικής ζήτησης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας
μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών σημαντικής αύξησης της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας, κυρίως με πολιτικές υποκατάστασης εισαγωγών και αύξησης εξαγωγών.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα της μικρής εγχώριας αγοράς και της αντικειμενικής αδυναμίας περαιτέρω αύξησης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης ως αναπτυξιακών μοχλών στις σημερινές συνθήκες.
Σημαντικό και συνδεόμενο στοιχείο στον τομέα αυτό αποτελεί η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, που έχουν συρρικνωθεί στο 9% και 3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα , από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα παραμένει σήμερα μια σχετικά κλειστή οικονομία, όπου κυριαρχούν οι μη εμπορεύσιμες διεθνώς υπηρεσίες και οι κρατικές δραστηριότητες, με το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να διαμορφώνεται στο 30.1% του ΑΕΠ το 2014, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη.
4. Επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, με δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, χωρίς την οποία η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν είναι εφικτή.
5. Εφαρμογή με συνέπεια και προσήλωση, ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ανάκτηση καθημερινά της εμπιστοσύνης των πολιτών, των εταίρων και των αγορών στις προοπτικές μας.
Μετά από μία τόσο βαθιά και πολυετή κρίση, διαθέτουμε σήμερα την ωριμότητα να αντιληφθούμε πως η ανεξαρτησία από τις απαιτήσεις και τις ενίοτε υπερβολικές ή και προσβλητικές παρεμβάσεις των επίσημων πιστωτών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιστροφής της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αντλώντας ρευστότητα και πόρους από την απρόσωπη πλεονάζουσα διεθνή αποταμίευση, που προϋποθέτει για τη διαθεσιμότητά της, μόνο την εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών σταθερότητας και ανάπτυξης και φερέγγυων συμπεριφορών της δικής μας επιλογής.
Είναι η ώρα κρίσιμων αποφάσεων για όλους μας, αλλά κυρίως για τηn κυβέρνηση. Αποφάσεις που θα διαμορφώσουν καθοριστικά τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αποτελεί απόλυτη δέσμευση και πεποίθηση όλων μας στην Τράπεζα, ότι με τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών και μακροοικονομικών συνθηκών στη χώρα, ο Όμιλός μας θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό, ηγετικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, προϊόντα και υπηρεσίες και με έντονο πελατοκεντρικό προσανατολισμό.
Θα στηρίζουμε τους πελάτες μας, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την οικονομική δραστηριότητα και τα επενδυτικά σχέδια, με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, αξιοπιστία και ανταγωνιστικούς όρους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες, τους μετόχους, το προσωπικό και την κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης