Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση ενισχύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού - Έρχονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Η κυβέρνηση ενισχύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού - Έρχονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
H Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστερεί μέχρι και 14 χρόνια προκειμένου να στοιχειοθετήσει μία υπόθεση
Στην ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που επί πολλά χρόνια αποτέλεσε μία «αμφισβητήσιμη», κατά πολλούς, ανεξάρτητη αρχή, προχωρά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής, με τη μεταφορά ειδικών από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, με προσλήψεις για τις κενές θέσεις μέσω ενός εξειδικευμένου διαγωνισμού (υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ) και με εκπαίδευση στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της, μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο που χρειάζεται σήμερα να εξετάσει αλλά και να εκδώσει απόφαση για μία υπόθεση, τη στιγμή που τα καρτέλ στην αγορά "οργιάζουν".
Έτσι σε μια εποχή που το αίτημα των καταναλωτών για κατάργηση των καρτέλ που δρουν σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας – με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οι τιμές να διατηρούνται στα ύψη – η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστερεί μέχρι και 14 χρόνια προκειμένου να στοιχειοθετήσει μία υπόθεση και να επιβάλλει πρόστιμα στους εμπλεκόμενους.
Αυτό άλλωστε συνέβη και με την πρόσφατη υπόθεση της Unilever, όπου οι αθέμιτες πρακτικές της πολυεθνικής αφορούσαν τα έτη 2001 - 2003, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βγήκε το 2009, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 το δικαστήριο διέγραψε το πρόστιμο… αφού πλέον πέρασαν 13 χρόνια!
Και αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση.
Καρτέλ στην αγορά γάλακτος, στην αγορά μπύρας, στα σούπερ μάρκετ αλλά και στην αγορά του κοτόπουλου είναι μερικές μόνο, από τις πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, για τις οποίες είτε τα πρόστιμα μειώθηκαν μέχρι και 50%, είτε οι αποφάσεις έκαναν μέχρι και ενάμιση χρόνο για να δημοσιοποιηθούν.
Ενδιαφέρον έχει αυτό που συνέβη με την πρόσφατη υπόθεση του καρτέλ στα κοτόπουλα, όπου εδώ, ο «μαγικός αριθμός» είναι το 16.
Τόσοι ακριβώς ήταν οι μήνες που χρειάστηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γνωστοποιήσει την απόφασή της.
Ειδικότερα η απόφαση εκδόθηκε μεν στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, αναρτήθηκε στο ΦΕΚ και γνωστοποιήθηκε επισήμως όμως από την Ανεξάρτητη Αρχή, 16 μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του 2014!
Και αυτό, για ένα καρτέλ που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού δρούσε επί 14 χρόνια (1996-2010), επιβάλλοντας συγκεκριμένες πρακτικές στην αγορά, καθορίζοντας τις τιμές.
Σε ό,τι αφορά τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι κακές γλώσσες λένε ότι επιβάλλονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς στη συνέχεια τα περισσότερα είτε δεν εισπράττονται ποτέ, είτε πληρώνεται μόνο το 1/3 του αρχικού προστίμου.
Και γιατί οι περισσότερες υποθέσεις που έχει εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν καταπέσει στο δικαστήριο;
Επειδή, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι υποθέσεις δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες και οι επιχειρήσεις που συνήθως εμπλέκονται δεν είναι απολύτως «δεμένες» από τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την πλευρά της Αρχής.
Αυτό έχει ως συνέπεια είτε να αθωώνονται «πανηγυρικά», είτε να δικαιώνονται μερικώς… πληρώνοντας μόνο ένα πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης