Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι σε οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο - Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται

BBVA: Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι σε οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο - Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται
Η τράπεζα εφιστά μεταξύ άλλων την προσοχή στην άνιση οικονομική ανάπτυξη διεθνώς, αλλά και τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους
Τις παγκόσμιες απειλές που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές επισημαίνει σε ανάλυσή της η ισπανική τράπεζα BBVA, εφιστώντας μεταξύ άλλων την προσοχή από την άνιση οικονομική ανάπτυξη διεθνώς, αλλά και τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Με το πρώτο τρίμηνο του 2015 να έχει πλέον ολοκληρωθεί, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τα διεθνή χαρτοφυλάκιά τους, λαμβάνοντας υπόψη τους την άνιση οικονομική ανάπτυξη, τις προοπτικές της αποκλίνουσας νομισματικής πολιτικής και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου παγκοσμίως.
Όπως επισημαίνει η BBVA, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι άνιση.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καταδεικνύουν ότι το 2015 η FED θα ξεκινήσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια.
Στην Ευρώπη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια βελτίωση, η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να υπάρξει εφησυχασμός.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί αμφιβολίες, ενώ και στη βόρεια Ευρώπη η ανησυχία από τον αντίκτυπο της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διατηρεί τα επίπεδα συναγερμού.
Στις αναδυόμενες χώρες, η κινεζική ανάπτυξη εξακολουθεί να παρουσιάζει στοιχεία που παραμένουν μακριά από τα διψήφια νούμερα και τα οποία είχαν να ειδωθούν εδώ και δύο δεκαετίες.
Παράλληλα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν διαφορετικές προσδοκίες και ως αποτέλεσμα προχωρούν σε αναπροσαρμογές των επιτοκίων.
Οι προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έχουν οδηγήσει σε μια γενικευμένη ενίσχυση του δολαρίου έναντι της πλειονότητας των νομισμάτων των αναπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών.
Η τάση αυτή είναι πιο έντονη έναντι του ευρώ, καθώς η ΕΚΤ στηρίζει τα χαμηλά επιτόκια για μια μεγάλη χρονική περίοδο.
Η FED θα εξακολουθήσει να δίνει τον ρυθμό, αν και τα αποτελέσματα παγκοσμίως από την πολιτική της δεν πρέπει να δημιουργούν στρεβλώσεις όπως παλαιότερα.
Η βελτίωση στη ρητορική της FED και οι αλλαγές που έχουν υπάρξει στις αναδυόμενες εδώ και χρόνια υποστηρίζουν αυτό το σενάριο.
Όπως σημειώνεται, στις αναδυόμενες αγορές καταγράφονται βελτιώσεις εδώ και καιρό, με τα επίπεδα χρέος να είναι μικρότερα, τα επιτόκια να είναι πλέον ευέλικτα και με τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα να έχει μειωθεί σημαντικά.
Η ανατολική Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί την εξαίρεση σε αυτό το νέο σκηνικό, αν και ο δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι κυρίως σε ευρώ και ελβετικό φράγκο.
Λιγότερη αισιοδοξία προκαλεί η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, με εστίες συγκρούσεων που είχαν να ειδωθούν από την εποχή του ψυχρού πολέμου.
Σε αυτή την περίπτωση, με τις καταστάσεις να είναι δύσκολο να αξιολογηθούν και τις επιπτώσεις συχνά απρόβλεπτες, η αγορά θα αντιδράσει γεγονός το γεγονός.
Στην Ευρώπη, η προσοχή όλων των αναλυτών παραμένει στραμμένη στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η Ουκρανία είναι ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών και τα οικονομικά προβλήματά της θα μπορούσαν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την δύσκολη πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Στη Ρωσία, οι κυρώσεις και η τιμή του πετρελαίου θα επηρεάσουν την οικονομία της, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις τους στη ρωσική κοινωνία, τη ρωσική αντιπολίτευση και την εξαιρετικά απρόβλεπτη κυβέρνηση.
Στη Μέση Ανατολή, η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, η προέλασή του στη Βόρεια Αφρική, η επέμβαση στην Υεμένη και το νέο σκηνικό μετά τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαμορφώνουν ένα περίπλοκο σκηνικό, με δύσκολη μεσοπρόθεσμη λύση.
Εν τέλει, η αντίδραση των κοινωνιών σε μια κρίση που ήδη διατηρείται για μακρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Η απάντηση μπορεί να είναι πιο έντονη στους δρόμους ή περισσότερο απροσδόκητη στις κάλπες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Αυτό, σημειώνει η BBVA, θα μπορούσε να επηρεάσει τα περιθώρια οικονομικής πολιτικής και εν γένει το μακροοικονομικό σκηνικό.
Στην ανάλυσή της η ισπανική τράπεζα σημειώνει εν κατακλείδι ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στο νέο σενάριο και η προσοχή να επικεντρωθεί όχι μόνο στο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και στο γεωπολιτικό.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης