Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Les Echos: Ενώπιον της Ευρώπης, ο Τσίπρας παίζει τα χαρτιά του με τον Putin

Les Echos: Ενώπιον της Ευρώπης, ο Τσίπρας παίζει τα χαρτιά του με τον Putin
Πέραν του θέματος του χρέους, η Ελλάδα αποτελεί και θέμα γεωστρατηγικής, σημειώνεται
Παιχνίδι γεωπολιτικών επιρροών χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Les Echos τη συνάντηση Τσίπρα – Putin στη Μόσχα, όπου ο κάθε ένας εκ των δύο ηγετών χρησιμοποιεί τον άλλον προκειμένου να επιτύχει τους δικούς του στόχους.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνάντησή του αυτή στη Μόσχα αναζητά τόσο πολιτική όσο και οικονομική βοήθεια, ασκώντας πιέσεις στους Ευρωπαίους, οι οποίοι απαιτούν μεταρρυθμίσεις πριν απελευθερωθεί οποιαδήποτε άλλη βοήθεια προς τη χώρα.
Το μήνυμά του είναι σαφές, τονίζει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική», Fedor Loukianov, ο οποίος προσθέτει ότι «η Ελλάδα, πέραν του χρέους, αποτελεί έναθ θέμα γεωπολιτικής. Το Κρεμλίνο θέλει να πάρει την ευκαιρία να επιδεινώσει τη διάσταση απόψεων στην Ευρώπη έναντι της Μόσχας».
Εν μέσω πλήρους κρίσης στην Ουκρανία, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ρώσοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν συνεχώς τελευταία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας και ότι τάσσεται εναντίον της επέκτασής τους.
Παράλληλα, διαδίδουν ότι αν το παρόν «μπρα-ντε-φερ» για το ελληνικό χρέος κλιμακωθεί, η Αθήνα θα μπορούσε όχι μόνο να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, αλλά να φύγει και από το ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Loukianov, «σε αυτό το παιχνίδι γεωπολιτικής επιρροής, Μόσχα και Αθήνα χρησιμοποιούν η μία την άλλη, χωρίς να ξεγελιούνται…».
Στην Αθήνα, το έδαφος έχει προετοιμαστεί μέσω πρόσφατων δηλώσεων ελλήνων υπουργών.
Όπως ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης, υπουργός Εργασίας, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα θα επιτρέψει να δούμε αν η φιλία μας με τη Ρωσία θα μπορούσε να περάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ και ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, έχει τονίσει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, καταδικάζοντας παράλληλα τη «σπασμωδική προσέγγιση» της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας.
Αν και η Μόσχα πρότεινε οικονομική βοήθεια τον Ιανουάριο, πιθανόν να μην δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, καθώς βρίσκεται σε ύφεση, η κεντρική τράπεζά της εργάζεται προκειμένου να υπερασπιστεί το ρούβλι, η κυβέρνηση προβλέπει να καταγράψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.
Ωστόσο, εν όψει της αποπληρωμής ποσού 450 εκατ. ευρώ από την Αθήνα προς το ΔΝΤ και με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη με τους ευρωπαίους εταίρους της , που απαιτούν μεταρρυθμίσεις πριν την εκταμίευση της όποιας βοήθειας, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει σε ισχυρά μέτρα από την πλευρά του ρώσου προέδρου.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Sberbank, Evgeni Gavrilenkov, «με στόχο την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον τουρισμό προς την Ελλάδα».
Συμφωνίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο διμερές εμπόριο και ειδικά η Μόσχα θα μπορούσε να επιτρέψει την επανάληψη των εισαγωγών ελληνικών φρούτων και λαχανικών, σημειώνει και προσθέτει ότι για το Κρεμλίνο, αυτή η εξαίρεση στο ρωσικό εμπάργκο για τρόφιμα προς την Ε.Ε. θα είχε ένα διπλό όφελος: να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και να επιδεινώσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης