Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O SSM στο bankingnews – «Δεν εμπλεκόμαστε στην τοποθέτηση των στελεχών του ελληνικού ΤΧΣ» - Τι απαντάει το ΤΧΣ

O SSM στο bankingnews – «Δεν εμπλεκόμαστε στην τοποθέτηση των στελεχών του ελληνικού ΤΧΣ» - Τι απαντάει το ΤΧΣ
Στέλεχος του SSM δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στην τοποθέτηση στελεχών του ΤΧΣ - Τι ορίζει ο νόμος για τα στελέχη του ΤΧΣ;
Παρέμβαση του SSM του Μόνιμου Μηχανισμού Εποπτείας προκάλεσε δημοσίευμα του bankingnews.gr με τίτλο «ο SSM μπλοκάρει την τοποθέτηση Ρουμελιώτη στο ΤΧΣ λόγω τραπεζικής προϋπηρεσίας»
Εκπρόσωπος του SSM δήλωσε στο bankingnews.gr ότι «το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν εποπτεύεται από τον SSM και συνεπώς δεν έχουμε ρόλο στην τοποθέτηση των στελεχών του»
Ταυτόχρονα το ΤΧΣ σε διευκρινήσεις του προς το bankingnews.gr αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει διαγωνισμός κάλυψης θέσεων που ολοκληρώνεται στις 20 Απριλίου, ενώ παρουσιάζει τις πτυχές του νόμου που διέπουν την πρόσληψη στελεχών στο Ταμείο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών φαίνεται ότι μπλοκάρει την τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Ρουμελιώτης ενδιαφερόταν για την θέση του προέδρου του ΤΧΣ.
Ωστόσο ο SSM φαίνεται ότι μπλοκάρει την διαδικασία για δύο λόγους
1)Η νομοθεσία που διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ορίζει ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής για να διοριστούν στο Ταμείο, υποχρεωτικά δεν θα πρέπει να έχουν εργαστεί τα τελευταία 3 χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικά μάλιστα για καίριες θέσεις όπως της διοίκησης ο νόμος είναι ξεκάθαρος.
Ο Ρουμελιώτης ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς και σύμβουλος της διοίκησης Πειραιώς μέχρι πρότινος.
Ως εκ τούτου με βάση τον νόμο που διέπει το ΤΧΣ υπάρχει θέμα confidentiality που θέτει και ο νόμος και ο SSM.
Πως ο Ρουμελιώτης θα ελέγξει την Πειραιώς για την οποία εργαζόταν μέχρι πρότινος;
Μπορεί ένα τραπεζικό στέλεχος να αναλάβει καίριο ρόλο σε ένα Ταμείο που είναι μέτοχος των τραπεζών;
Μπορεί ένα τραπεζικό στέλεχος να είναι αντικειμενικό με την τράπεζα στην οποία εργαζόταν;
Αν υπάρχει θετική ή αρνητική προκατάληψη του στελέχους προς την τράπεζα που εργαζόταν αυτό δεν θα επηρεάσει τον ρόλο ως προέδρου στο ΤΧΣ;
Όλα αυτά είναι βασικά προβλήματα που δεν αφορούν ειδικά τον Ρουμελιώτη αλλά κάθε τραπεζικό στέλεχος που θα ήθελε να αναλάβει την θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
2)Η κυβέρνηση έχει εξετάσει να αλλάξει τον νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να επιτρέπει σε πρώην τραπεζικά στελέχη να δύνανται να αναλαμβάνουν διοικητικές θέσεις στο ΤΧΣ.
Όμως o SSM δεν συμφωνεί με φωτογραφικούς νόμους, όπως δεν συμφωνεί και με την τοποθέτηση τραπεζικού στελέχους που συμμετείχε σε διοικητικό συμβούλιο τράπεζας και είχε ρόλο στο management.
Ο SSM, υπενθυμίζεται απέρριψε την τοποθέτηση του Γιώργου Μιχελή στην Εθνική στην θέση του CEO με το πρόσχημα της έλλειψης εμπειρίας στο risk management.
(Ο Μιχελής απορρίφθηκε και για άλλους λόγους κυρίως λόγω παρέμβασης θεσμικού παράγοντα).
Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος, η κυβέρνηση να προτείνει τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη στο ΤΧΣ και ο SSM να τον απορρίψει λόγω πρότερης τραπεζικής προϋπηρεσίας και με αιτία την σύγκρουση συμφερόντων.
Η κυβέρνηση και ο ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να μελετήσουν με πολύ μεγάλη προσοχή το ζήτημα Ρουμελιώτη γιατί ο κίνδυνος απόρριψης είναι πολύ μεγάλος.
Ο Ρουμελιώτης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο, σε άλλη θέση ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση ενώ σημειώνεται ήδη αποτελεί στενό συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη.

Τι απαντάει το ΤΧΣ για την διαδικασία και τι ορίζει ο νόμος

Το bankingnews.gr έθεσε ένα ερώτημα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το τι ισχύει στην περίπτωση διορισμού της διοίκησης στο Ταμείο.
Η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής

Αγαπητέ κύριε Λεωτσάκο,

 Σε απάντηση του γραπτού σας ερωτήματος "Τι ακριβώς αναφέρει ο νόμος που αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πρόσληψη στελεχών και ειδικά της διοίκησης και αν υπάρχουν όροι που προβλέπονται στον νόμο”, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

 Η διαδικασία διορισμού των μελών Διοίκησης του Ταμείου ορίζεται στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 4 του Ν. 3864/2010 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου και συγκεκριμένα:

«4. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής επιλέγονται από ειδική προς τούτο επιτροπή αποτελούμενη από ισάριθμους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος,  ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος
(Δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου 2015 πρόσκληση ενδιαφέροντος με ημερομηνία προθεσμίας υποβολής αιτήσεων την 20η Απριλίου 2015).
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δύνανται να συμμετέχουν στην επιτροπή  του προηγούμενου εδαφίου ως Παρατηρητές.
5. Με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για πενταετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης, μη δυνάμενη να υπερβεί την οριζόμενη στην παρ. 6 του άρθρου 2 ημερομηνία.
Σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, η θέση πληρούται εντός εξήντα (60) ημερών δια του διορισμού νέου μέλους σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 μέχρις εξαντλήσεως της θητείας του αποχωρήσαντος μέλους. Εξαιρουμένου του εκπροσώπου, στο Γενικό Συμβούλιο, του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς  και του μέλους που έχει οριστεί από τη Τράπεζα της Ελλάδος, για το διορισμό των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και για την ανανέωση της θητείας τους, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group».   

Στις παραγράφους 6 και 7 του ίδιου άρθρου εξειδικεύονται οι όροι και περιορισμοί που λαμβάνονται υπόψη για το διορισμό των ανωτέρω στελεχών και συγκεκριμένα:

«6. Μόνο ανεπίληπτα πρόσωπα δύνανται να επιλεγούν ως μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ουδείς δύναται να επιλεγεί ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής εφόσον:

α. έχει  καταδικαστεί  για αδίκηµα που επισύρει ποινή φυλάκισης µε ή χωρίς τη δυνατότητα  μετατροπής της ποινής αυτής σε χρηµατική,

β. έχει κηρυχθεί σε πτώχευση,

γ. λόγω οποιουδήποτε παραπτώματος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος  ή έχει αποκλειστεί  ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την αρµόδια αρχή ως προς την άσκηση επαγγέλματος  ή του έχει  απαγορευθεί να ασκεί καθήκοντα διευθυντή ή υπαλλήλου σε οποιαδήποτε δηµόσια αρχή ή σε ιδιωτική επιχείρηση, ή

δ. έχει υποπέσει σε βαρύ παράπτωµα.

ε. έχουν διατελέσει υπάλληλοι ή σύμβουλοι πιστωτικών ιδρυμάτων εποπτευομένων από την Τράπεζα της Ελλάδος ή  κατέχουν μετοχικό κεφάλαιο ή  διαθέτουν χρηματοοικονομική συμμετοχή που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το μετοχικό κεφάλαιο τέτοιου ιδρύματος αξίας εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ή ανώτερης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη πριν την τοποθέτησή τους.

7. Οι ιδιότητες του Βουλευτή, μέλους της Κυβερνήσεως, στελέχους Υπουργείου ή άλλης δημόσιας αρχής, στελέχους, υπαλλήλου ή συμβούλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος ή προσώπου που κατέχει μετοχές τέτοιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αξίας εκατό χιλιάδων (100.000) ή άνω ή διαθέτει χρηματοοικονομική συμμετοχή που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το μετοχικό κεφάλαιο του ως άνω ιδρύματος για ισόποσο ποσό εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ή άνω, είναι ασυμβίβαστες με εκείνην του μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στέλεχος ή υπάλληλος πανεπιστημίου, οργανισμού ή ιδρύµατος λειτουργικά  αυτόνοµου από την Κυβέρνηση, δεν λογίζεται  ως στέλεχος  της Κυβέρνησης ή υπάλληλος Υπουργείου ή άλλης δηµόσιας αρχής. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 5, δεν είναι ασυμβίβαστη προς το διορισµό ως µέλους του Γενικού Συμβουλίου η ιδιότητα υπαλλήλου ή γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου περί του εκπροσώπου αυτού στο Γενικό Συμβούλιο σύµφωνα µε την παράγραφο 2. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, τα μέλη των συλλογικών οργάνων, οι σύμβουλοι και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορούν να είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης