Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας ή αύξηση του ΑΕΠ 3%

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας ή αύξηση του ΑΕΠ 3%
Μόλις το 10% των Τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο

O Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας ( ΣΕΠΕ) Γιάννης Σύρρος και μέλος του ΔΣ της DIGITALEUROPE - European Digital Technology Industry Association και Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη WITSA - World Information Technology and Services Alliance

Ως γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ, σίγουρα έχετε εικόνα για το εύρος και την “γενιά” της τεχνολογίας που αξιοποιεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.
Είναι επαρκής για τις σημερινές συνθήκες; Μπορεί να συνδράμει στην επιτάχυνση των αποτελεσμάτων που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση; Στον τομέα της φοροδιαφυγής για παράδειγμα …υπάρχουν τα μέσα;

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως η ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες για την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων, χωρίς όμως και πολύ περισσότερο να τις λαμβάνει!
Σχετικά με την “ηλεκτρονική διακυβέρνηση” έχουν γίνει βήματα και υπάρχουν πλέον συστήματα, εφαρμογές και υπηρεσίες που καταργούν τη γραφειοκρατία, διασφαλίζουν τη διαφάνεια, καταπολεμούν τη σπατάλη και καλύπτουν τα κενά που είχε ένας παραδοσιακός ελεγκτικός μηχανισμός με την υλοποίηση έργων από τις επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Σήμερα όμως απαιτείται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της πολιτείας για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στο μέγιστο, ώστε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του δημοσίου, να γίνει πιο σύγχρονη και ευέλικτη.

Πως θα αξιολογούσατε την ανάπτυξη που έχει ο κλάδος της πληροφορικής στη χώρα μας;
 Υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη δυναμική στον κλάδο, ο οποίος ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε δεν εγκατέλειψε το στόχο του, να γίνει ένας στρατηγικός κλάδος για την ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αλήθεια είναι ότι οι βάσεις έχουν ήδη μπει. Πολλές εταιρείες του κλάδου διαπρέπουν στο εξωτερικό και εξαιρετικά μυαλά έλκονται από τον κόσμο της καινοτομίας που υπηρετούμε.
Όμως για εμάς “ανάπτυξη” δεν είναι μόνο να τα πάνε καλά οι εταιρείες του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας.
Ο πυρήνας μίας πραγματικά αναπτυξιακής στρατηγικής είναι όταν η καινοτομία που γεννιέται μέσα στις εταιρίες του κλάδου, δρα πολλαπλασιαστικά σε άλλους κλάδους της οικονομίας και κάνει καλύτερη τη ζωή όλων των πολιτών. Και εκεί υπάρχει τεράστιο αναξιοποίητο κεφάλαιο.

Μπορεί δηλαδή ο κλάδος, σχετικά άμεσα, να δημιουργήσει υπεραξία και οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία;
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ερώτηση που μου κάνετε.
Αυτή ακριβώς είναι και η στρατηγική τοποθέτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας για τον κλάδο.
Αναφερθήκαμε και προηγουμένως, για τα οφέλη της δημόσιας διοίκησης από την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας.
Παράλληλα, όμως σε ότι αφορά στην επιχειρηματικότητα θα ήθελα να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα για να αντιληφθούμε την “υπεραξία” και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να υπάρξουν. Μόλις το 10% των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα προέρχεται από το Διαδίκτυο.
Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 49% - σχεδόν πενταπλάσιος της Ελλάδας. Φανταστείτε λοιπόν πως αναφερόμαστε στη βασική “πλουτοπαραγωγική” μας πηγή, τον τουρισμό, που το 2014 συνείσφερε περίπου €17 δις στην ελληνική οικονομία, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 20,5% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης.
Είναι λοιπόν αυτονόητη η σημασία της διάχυσης της ψηφιακής κουλτούρας στις ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.
Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητάς τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3%, δημιουργώντας έως και 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, φανταστείτε τι μπορούμε να πετύχουμε και την υπεραξία που προσφέρει ο κλάδος μας στην ελληνική οικονομία.

 Επηρεάστηκε ο κλάδος σας τους τελευταίους μήνες από τις πολιτικές εξελίξεις και τα όσα συμβαίνουν τώρα με την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση;
Δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας.
Ανεξαρτήτως του αν κάποιος ανησυχεί η όχι, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο “διαβάζει” τις πολιτικές εξελίξεις, κινείται μέσα στο συνολικό κλίμα που διαμορφώνεται.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας σημαντικός “κρίκος” των αγορών να νιώθει εκνευρισμό και αυτό μεταδίδεται αυτομάτως σε ολόκληρη την αλυσίδα. Όπως είναι φυσικό, επηρεάστηκε και η δραστηριότητα του κλάδου, και δει στα έργα και δράσεις που υλοποιούνται σε ιδιαίτερα πιεστικούς χρόνους υλοποίησης και παράδοσης.
Το ζητούμενο όμως είναι να προχωρήσουμε με οδηγό την καινοτομία και τις υπερβάσεις που μπορούμε να πετύχουμε.
Ο ΣΕΠΕ και ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, είναι εδώ και έτοιμος να προωθήσει και να υλοποιήσει, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.
Η αλήθεια είναι πως μερικά πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο ακούγονται ή φαίνονται.
Αρκεί να μην ζεις στο δικό σου cloud και να κάνεις restart, αλλά κάνοντας save στα σωστά και delete στα λάθος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης