Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει 120 χιλ, κατοικίες στο 0,5% των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας!

Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει 120 χιλ, κατοικίες στο 0,5% των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας!
Γιατί δεν μπορεί  να το  υλοποιήσει ;
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν χρόνο και χαρτί για την Ελλάδα και αναφέρουν ότι είναι ο πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός.
Μεταξύ των άλλων που δείχνουν ενδιαφέρον είναι οι διαδικασίες έκδοσης βίζας με την αγορά ακινήτου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-Real Estates κ Θέμης Μπάκας μιλά στο bankingnews.gr για την εμπειρία του , συνομιλώντας με κινέζους δημοσιογράφους.
Οι υποψήφιοι αγοραστές από την Κίνα επιθυμούν απλές διαδικασίες και συνεργασία, λέει ο κ. Θ. Μπάκας.

Ποια είναι τα επίμαχα σημεία:
Επιθυμούν την άμεση συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης με τις πρεσβείες της χώρα μας στις χώρες προσέγγισης για επενδύσεις.
1. Οργανωμένη στρατηγική προσέλκυσης επενδυτών αποτελούμενη από εξειδικευμένους επαγγελματίες του κλάδου.
2. Φορολογικό πλάνο τουλάχιστον 10ετίας .
3. Ενεργοποίηση γραφείου εξυπηρέτησης επενδυτών για την αποφυγή της γραφειοκρατίας.
4. Ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου για τα βήματα και τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο επενδυτής.
5. Χαρτογράφηση των κατάλληλων και διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές .
Η ελληνική πλευρά ζητάει την πιστοποίηση των επαγγελματιών που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια εξοχικών κατοικιών .
Αν αναλογιστούμε ότι ένας τουριστικός πράκτορας για ένα εισιτήριο των 200 ευρώ, υποχρεούται νομοθετικά να έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή για την ορθή λειτουργία του γραφείου του.
Αντιθέτως ο κτηματομεσιτικός κλάδος που διαχειρίζεται αξίες χιλιάδων ευρώ, παραμένει ανεξέλεγκτος .
Σήμερα, τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του πολυδιαφημιζόμενου ευεργετικού νομοθετικού πλαισίου για την ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα και για την ελληνική κτηματαγορά, που με το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να αφανίζεται, οι πολυπόθητες αγοροπωλησίες εκατομμυρίων ευρώ για ακίνητα όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 50% σε σχέση με το παρελθόν, δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Η αξία των ακινήτων που πουλήθηκαν με σκοπό την άδεια παραμονής ανέρχεται μόλις σε 65 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή με έναν απλό υπολογισμό μιλάμε για αγορά 260 ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί εντός 3 ετών.
Αυτό που αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ της Κίνας είναι ότι πολυέξοδες αποστολές συμπληρώνονται με στελέχη που δεν ξέρουν για τι πάνε στην Κίνα και τι θέλουν από τους κινέζους.
Δεν είναι δυνατόν οι αποτελούντες των αποστολών να μην γνωρίζουν επακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4146/2013, κάτι το οποίο έχει αναφέρει και σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία E-RealEstates , έχοντας ως βασικό ερώτημα γιατί δεν επενδύουν οι ξένοι στην Ελληνική Κτηματαγορά , το 70 % , απάντησε ότι η χώρα μας δεν έχει οργανωμένη στρατηγική προσέλκυσης και ταυτόχρονα η γραφειοκρατία και το ασταθές φορολογικό σύστημα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες.
Ας αναλογιστούμε ότι αν το 0,5 % των τουριστών επένδυε στην Ελληνική εξοχική κατοικία, σήμερα θα μιλούσαμε για 120.000 πωλήσεις μόνο στους αλλοδαπούς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης