Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τέρμα τα ψέματα για την Ελλάδα – Παγιδευμένος ο Τσίπρας, υποτιμάται το Greccident

Nomura: Τέρμα τα ψέματα για την Ελλάδα – Παγιδευμένος ο Τσίπρας, υποτιμάται το Greccident
Η ελπίδα στην Ελλάδα εξαντλείται, όπως εξαντλείται και η υπομονή των εταίρων και ο χρόνος των διαπραγματεύσεων
Για το αν πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού (Game over) αναρωτιέται η Nomura στην τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η απουσία σοβαρών διαπραγματεύσεων, αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Στην 8σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Game over for Greece?" (Τέλος παιχνιδιού για την Ελλάδα;), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Nomura αναφέρει ότι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πιστωτών αυξάνεται, ενώ το περιθώριο ελιγμών σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι περιορισμένο.
Το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να φαίνεται παγιδευμένος ανάμεσα στις προεκλογικές του υποσχέσεις και τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Ωστόσο, κρίνοντας τόσο από τη ρητορική όσο και από την έλλειψη δράσης, η Nomura θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτιμά την τρέχουσα δυσαρέσκεια των πιστωτών της, η οποία ενισχύεται από την οικονομική ανάκαμψη γύρω από την περιοχή και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί από την ΕΚΤ.
Η πρόσφατη ελληνική απειλή περί στάσης πληρωμών εάν η χώρα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της πριν από το τέλος Απριλίου είναι μια ακόμη απόδειξη αυτού του γεγονότος, κατά την άποψη της Nomura, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική τακτική, γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας φαίνεται ήδη να είναι απασχολημένοι κάνοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα Grexit.
Επομένως, η Nomura πιστεύει ότι υπάρχει ένας μη αμελητέος κίνδυνος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε λάβει μοιραίες αποφάσεις στο εγγύς μέλλον, λόγω των εσφαλμένων κρίσεων της, χάνοντας την στήριξη της ΕΚΤ (μέσω ELA), εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κεφαλαιακούς ελέγχους.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος να αναγκαστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη από «ατύχημα» είναι μεγάλος («Greccident»).
Η ελπίδα στην Ελλάδα εξαντλείται, όπως εξαντλείται και η υπομονή των εταίρων και ο χρόνος των διαπραγματεύσεων.
Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου είναι ακόμη υποθέσεις.
Μάλιστα, η Nomura θεωρεί ότι η αυταρέσκεια των φορέων χάραξης πολιτικής και των επενδυτών τους οδηγεί να υποτιμούν τους συνεπαγόμενους κινδύνους.

Στον ορίζοντα ...

Ακόμα κι αν ένα «Greccident» να αποφευχθεί βραχυπρόθεσμα, η Nomura πιστεύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο για μερικούς μήνες ακόμη.
Μακροπρόθεσμα, όμως, πιστεύει ότι η Γαλλία είναι δυνητικά μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος από την Ελλάδα.
Το αποτελέσματα από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου έδειξαν, ότι η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου (FN) έχει καθιερωθεί ως μια αξιόπιστη εθνική εκλογική δύναμη πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Οι πρόσφατες κινήσεις της, μάλιστα, αποστασιοποίησης από τις ακραίες θέσεις του πατέρα της καθιστούν το FN ως ένα mainstream ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.
Ακόμα κι αν υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για μέχρι την άνοιξη του 2017, η Nomura πιστεύει ότι ο Hollande θα είναι πρόθυμος να υιοθετήσει μια ελαστική προσέγγιση για την Ελλάδα, ώστε να πάρει δημοσκοπικούς "πόντους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης