Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: O Τσαουσέσκου και η Ελλάδα - Δεν προσέφερε κάτι καινούργιο η υποβάθμιση της S&P

Forbes: O Τσαουσέσκου και η Ελλάδα - Δεν προσέφερε κάτι καινούργιο η υποβάθμιση της S&P
Οι οίκοι αξιολόγησης τείνουν να ακολουθούν τις αγορές και όχι το αντίθετο
Δεν προσφέρει κάτι καινούργιο η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's, επισημαίνει ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall, καθώς εδώ και μήνες πολλοί αναλυτές τονίζουν τους κινδύνους μιας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, οι αξιολογήσεις των οίκων έχουν πολύ λιγότερη σημασία από αυτήν που τους αποδίδουν, καθώς τείνουν να ακολουθούν τις αγορές και όχι να δίνουν τον τόνο σε αυτές.
Το βασικό νέο, επισημαίνει, ότι δηλαδή η S&P εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως χρεοκοπήσει, δεν είναι και τόσο νέο, καθώς όλοι μιλούν γι' αυτό εδώ και μερικά χρόνια, ενώ είναι σαφές ότι το χρέος δεν πρόκειται να αποπληρωθεί στα επίπεδα που βρίσκεται.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μια δημοκρατική κυβέρνηση να έχει ένα μεγάλο ένα μεγάλο πλεόνασμα για μεγάλο διάστημα, τονίζει και προσθέτει ότι ο μόνος άνθρωπος που κατάφερε να φθάσει σε ένα τέτοιο δημοσιονομικό κατόρθωμα ήταν ο Τσαουσέσκου και τον σκότωσαν τόσο αυτόν όσο και τη γυναίκα του με οπλοπολυβόλα.
Αυτό που περιμένουμε να δούμε, σημειώνει, είναι ποιος συνδυασμός από μειώσεις κεφαλαίου, μείωση επιτοκίων, επέκταση της λήξης ομολόγων και ίσως στάσης πληρωμών θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εκείνο που τώρα έχει περισσότερη σημασία είναι το πού βρίσκονται οι αποδόσεις των ομολόγων και σημειώνει ότι τα ελληνικά επιτόκια είναι στο 24%, όταν τα βασικά επιτόκια στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης είναι στο 0,5%.
Όπως σημειώνει, η αγορά, χωρίς την βοήθεια των οίκων αξιολόγησης, υποδηλώνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στάσης πληρωμών από την Ελλάδα και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να αγνοούμε μάλλον τι λένε οι ξένοι οίκοι και να παρακολουθούμε αντίθετα τις τιμές στην αγορά.
Οι οίκοι, τονίζει, τείνουν να ακολουθούν τις αγορές και όχι το αντίθετο, καταλήγοντας ότι είναι καλύτερο να παίρνει κανείς τις πληροφορίες από πρώτο χέρι και όχι από δεύτερο και μάλιστα αργά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης