Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η ελληνική διάσωση έγινε για τις ευρωτράπεζες - Θα σκάσει η «φούσκα» των ομολόγων

Phoenix Capital: Η ελληνική διάσωση έγινε για τις ευρωτράπεζες - Θα σκάσει η «φούσκα» των ομολόγων
Η ελληνική διάσωση αφορούσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τη διασφάλισή τους
Η κατάσταση στην Ελλάδα «βράζει» με φόντο το πιο σημαντικό ζήτημα που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν είναι άλλο από το collateral (ενέχυρο), σημειώνει σε ανάλυσή της η Phoenix Capital Research.
Η σύγχρονη οικονομική θεωρία καταδεικνύει ότι τα κρατικά ομόλογα είναι τα assets με το χαμηλότερο ρίσκο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό διότι είναι πιο πιθανό για μια επιχείρηση να χρεοκοπήσει παρά για μία χώρα.
Εξαιτίας αυτού, το Δυτικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα διαθέτει κρατικά ομόλογα (αμερικανικά, γερμανικά, ιαπωνικά κ.α) ως το κυριότερο ενέχυρο για συναλλαγές ύψους τρις. δολαρίων.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παραγώγων φτάνει τα 700 τρισ. δολ. ποσό που ξεπερνά κατά 10 φορές(!) το παγκόσμιο ΑΕΠ!
Και τα κρατικά ομόλογα – ακόμη και αυτά της χρεοκοπημένης Ελλάδας – αποτελούν ίσως τα κυριότερα ενέχυρα.
Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις ευρωπαϊκές αρχές:
Τι θα συμβεί με τις συναλλαγές των ευρωπαϊκών τραπεζών στις οποίες έγινε χρήση των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως collaterals;
Είναι ένα θέμα το οποίο έχει αγνοηθεί εντελώς από τα μέσα ενημέρωσης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Phoenix Capital Research.
Όμως αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές θα καταλάβει ακριβώς τι συνέβη κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διασώσεων.
Οι αναλυτές μας θυμίζουν ότι πριν τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδα η ΕΚΤ αντάλλαξε όλα τα κρατικά ελληνικά ομόλογα με νέα ομόλογα τα οποία δεν μπορούσαν να υποστούν «κούρεμα».
Μας υπενθυμίζει ότι το 80% των χρημάτων της διάσωσης κατευθύνθηκαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν πριν κάτοχοι ομολόγων.
Η Phoenix Capital Research υποστηρίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική διάσωση δεν είχε να κάνει με το να στηριχθεί η Ελλάδα.
Η πραγματικότητα είναι απλή σημειώνουν οι αναλυτές.
Η ελληνική διάσωση αφορούσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τη διασφάλισή τους.
Για αυτό και κατά τη διάρκεια των τρεχουσών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της η βασική διαφωνία είναι η εξής:
Μια πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία θα επηρεάσει τους κατόχους ομολόγων.
Αυτό αποτελεί επιθυμία της Ελλάδας ωστόσο προσκρούει στην αντίθεση της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.
Οι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι ελλοχεύει μια νέα μεγαλύτερη κρίση στην παγκόσμια οικονομία, μπροστά στην οποία η κρίση του 2008 θα φαντάζει αστεία.
Η ΕΚΤ «αγόρασε χρόνο» με τη δέσμευσή της ότι θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το ευρώ, ωστόσο η παγκόσμια «φούσκα» στα ομόλογα θα σκάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης