Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο – Οι διαγραφές οφειλών από την Πειραιώς αφορούν 24-26 χιλ. πολίτες

Οι τράπεζες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο – Οι διαγραφές οφειλών από την Πειραιώς αφορούν 24-26 χιλ. πολίτες
Οι τράπεζες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, κίνηση άριστη αλλά οι τράπεζες έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι το κράτος θα στηρίξει τις τράπεζες
Οι τράπεζες αρχίζουν να δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο εν μέσω μιας ιστορική κρίσης που έχει φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Οι ελληνικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την Πειραιώς ανακοινώνουν προγράμματα διαγραφών δανείων.
Συγκεκριμένα
1)Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ, για όλα τα Καταναλωτικά Δάνεια και τις Πιστωτικές Κάρτες.
2)Παγώνει τα Στεγαστικά Δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015.
Στο πρόγραμμα αυτό της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσονται οι δικαιούχοι του Νόμου 4320/2015, όσοι δηλαδή πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή τους στο Νόμο.
Ποια είναι η στρατηγική της κίνησης αυτής;
Η απόφαση της τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να αποτιμηθεί με όρους σημειολογίας, με όρους πολιτικούς και με όρους τραπεζικούς.
Με όρους σημειολογίας.
Οι τράπεζες μετά την περίοδο 2002 με 2008 όπου αθρόα χρηματοδότησαν την Ελλάδα, ακολούθησε λόγω της οικονομικής κρίσης μια ιστορικών διαστάσεων κρίση που εκτόξευσε τα NPLs στα 100 δισεκ. σε πραγματικούς όρους.
Οι τράπεζες άρχισαν να διεκδικούν τα δάνεια που είχαν χορηγήσει, οι πολίτες αδυνατούσαν να τα εξυπηρετήσουν και υπήρξε ένα χάσμα μεταξύ κοινωνίας και τραπεζών.
Οι κακοί τραπεζίτες και οι κακές τράπεζες απομυζούν την κοινωνία.
Αν και αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι περισσότερο προπαγάνδα παρά ουσία είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας είχε αρνητική άποψη για τις τράπεζες.
Φθάνοντας το 2015 και με αφορμή τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση οι τράπεζες με προεξάρχουσα την Πειραιώς αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθεια ελάφρυνσης των πολύ χαμηλών εισοδημάτων, των ελλήνων που είναι πραγματικά φτωχοί.
Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες δείχνουν ένα νέο πρόσωπο πιο φιλικό στην κοινωνία, συμβάλλουν στην ανάσχεση της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.
Η απόφαση της Πειραιώς, ήταν πρωτοβουλία της Πειραιώς και ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.
Η Πειραιώς η διοίκηση των Σάλλα και Θωμόπουλου και Λεκκάκου αποφάσισαν να λάβουν μια θεσμική πρωτοβουλία που στηρίζεται στην εξής τραπεζική λογική.
Με βάση τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση το επίδομα ενοικίου αφορά  30.000 νοικοκυριά.
Το επίδομα σίτισης αφορά 300.000 άτομα.
Στην Ελλάδα του 2015 χρειάζονται 300.000 έλληνες επίδομα σίτισης.
Το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα αφορά 150.000 νοικοκυριά.
Τα κριτήρια όλων αυτών είναι όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 2400 ευρώ ανά άτομο, ή 3600 ευρώ το χρόνο για ζευγάρι και 2200 ευρώ για κάθε ένα παιδί.
Προφανώς και δεν έχουν συνάψει όλοι οι πολίτες που έχουν φτωχοποιηθεί δάνειο ή έχουν κάρτα.
Όμως εκτιμάται ότι ένας πυρήνας 150.000 ατόμων έχει συνάψει δάνειο ή έχει πιστωτική κάρτα.
Πολλοί εξ αυτών εδώ και πολύ καιρό δείχνουν αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και με βάση πρώτες εκτιμήσεις περίπου 80 χιλιάδες υπάγονται «στην τραπεζική ρύθμιση».
Με όρους μεριδίων η Πειραιώς ελέγχει το 30% της αγοράς όπερ σημαίνει ότι η γενναία κίνηση της αφορά 24 με 26 χιλιάδες έλληνες.
Θα σκεφθούν πολλοί διαγράφοντας η Πειραιώς τα δάνεια δεν θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία;
Ναι αλά ούτως ή άλλως η Πειραιώς με βάση τα μοντέλα παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου είχε διαπιστώσει ότι αυτοί οι 24 με 26 χιλιάδες έλληνες δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν σύντομα τις υποχρεώσεις τους και υποχρεωτικά η τράπεζα θα κατέληγε σε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Κοινώς η Πειραιώς ήξερε ότι τα δάνεια και κάρτες που είχε χορηγήσει ήταν χαμένα.
Άπαξ και ήταν χαμένα αποφάσισε με μια κίνηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα να στηρίξει την ελληνική κοινωνία.
Με βάση πληροφορίες θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες και το μέτρο θα γενικευτεί.

Σοβαρή υποσημείωση

Οι τράπεζες έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα μεριμνήσει ώστε να αντιμετωπιστεί συλλογικά το σοβαρότατο πρόβλημα των NPLs των προβληματικών δανείων.
Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους – και ένας καθαρός τρόπος είναι μέσω των προβληματικών δανείων – να διασφαλίσει και τον ρόλο των ιδιωτών μετόχων στο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν χωρίς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Είναι γεγονός ότι με 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια αν τα 30 δισεκ. μεταφέρονταν σε μια bad bank
1)Οι τράπεζες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους από 7 έως 9 δισεκ.
2)Η μείωση του ενεργητικού – άρα και του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού – θα επέφερε σημαντική βελτίωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι αποδέχεται ένα μεικτό μετοχικό σχήμα στις τράπεζες όπου οι ιδιώτες θα έχουν ενεργό ρόλο στο management και το κράτος ως μέτοχος μειοψηφίας θα εποπτεύει και θα ελέγχει τις διοικήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις τράπεζες το ΤΧΣ ελέγχει το 55% και οι ιδιώτες το 45% σε επίπεδο κλάδο με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτών να συναντάται στην Eurobank 65% περίπου.

Υποσημείωση 2

Οι τράπεζες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, κίνηση άριστη αλλά οι τράπεζες έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι το κράτος θα στηρίξει τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…θα στηρίξει τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους, χωρίς να χάσει το ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης