Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Προκλητική η ελληνική κυβέρνηση, σχεδιάζει γραμμές μάχης καθώς βαθαίνει η κρίση Grexit

Telegraph: Προκλητική η ελληνική κυβέρνηση, σχεδιάζει γραμμές μάχης καθώς βαθαίνει η κρίση Grexit
H Αθήνα κινδυνεύει μια πρωτοφανή οικονομική συρρίκνωση με την επιμονή της ότι δεν περάσει τις «κόκκινες γραμμές» των προεκλογικών της υποσχέσεων
Η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, μια στάση που απειλεί να τορπιλίσει κάθε ελπίδα ότι μπορεί να αποτρέψει τις «πρωτοφανείς» επιπτώσεις από μια έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».
Σύμφωνα με πηγή στον ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση «δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε μια συμφωνία εκτός των "κόκκινων γραμμών" και για αυτό τον λόγο δεν θα το κάνει».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μια συμφωνία η οποία θα παρέτεινε τα «εγκλήματα» της λιτότητας εναντίον της χώρας.
Τα σχόλια αυτά, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καταδεικνύουν ότι τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα οδεύει κοντά στην άβυσσο μιας στάσης πληρωμών προς τους διεθνείς πιστωτές της.
Οι πιστωτές της χώρας εξακολουθούν να απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα για να αυξήσει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, να αντιστρέψει τις επιδιώξεις της για αύξηση του κατώτατου μισθού και να προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια και τα μεταφορικά δίκτυα της χώρας.
Όμως, με την ελληνική κυβέρνηση να εξαναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ του να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της και τις συντάξεις, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το διαφαινόμενο Grexit θα βυθίσει την οικονομία της χώρας σε μια πρωτοφανή συρρίκνωση.
«Με τη χώρα εκτός αγορών, απότομη υποτίμηση του νομίσματος, πιστωτική κρίση και μια αναγκαστικά αυστηρότερη δημοσιονομική στάση, η ελληνική οικονομία θα υποστεί συρρίκνωση του ΑΕΠ πρωτοφανούς μεγέθους, ακόμη και τα ελληνικά δεδομένα», προειδοποιεί ο οικονομολόγος για την Ευρώπη της Bank of America Merrill Lynch, Ruben Segura-Cayuela.
Η Ελλάδα έχει ήδη υποστεί μια οξεία ύφεση στον αναπτυσσόμενο κόσμο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, που φθάνει περίπου μια μείωση της τάξης του 25% στην παραγωγή από το 2008.
Ο οικονομολόγος της BofA Merrill Lynch προσθέτει ότι μια αναγκαστική έξοδος από το ευρώ θα επιφύλασσε ένα ακόμη χτύπημα για την πληττόμενη χώρα, εξισώνοντας τη δεινή θέση της Ελλάδας με αυτήν της Αργεντινής, η οποία υπέστη συρρίκνωση 11% μετά τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της ισοτιμίας της με το δολάριο το 2000.
Φόβοι ότι η Ελλάδα θα σπάσει την «ιερότητα» της νομισματικής ένωσης έχουν διαδοθεί ευρέως μεταξύ των πιστωτών της.
Σε ένα εσωτερικό σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημειώνεται ότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στην Ελλάδα.
Παρά τις ελπίδες ότι μια αναμορφωμένη διαπραγματευτική ομάδας ήταν πιο κοντά στο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των κεφαλαίων, ο άνθρωπος που τέθηκε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς στα πλαίσια των υποσχέσεων του κόμματος.
«Όταν έχει ένα πολιτικό σχέδιο, μπορείς να βρεις λύσεις και να κάνεις μερικές υπαναχωρήσεις», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της.
Η στάση του απηχεί αυτήν του έλληνα υπουργού Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές αν αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους έλληνες πολίτες.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εξαντλήσει την υπομονή των πιστωτών του με τη μικροπολιτική του.
«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι τα άλλα μέλη της ευρωζώνης δεν θα είναι πρόθυμα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του αν αυτό σημαίνει την απονομιμοποίηση των δικών τους οδυνηρών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Φίσερ και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να «αφήσει τις ψευδαισθήσεις της» σχετικά με τα αποτελέσματα ύστερα από ένα Grexit.
«Με το ρολόι να χτυπάει για μια χρεοκοπία, οι ελληνικές αρχές πρέπει να πείσουν τους εταίρους τους μέσω των δράσεων και όχι των υποσχέσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης