Τελευταία Νέα
Διεθνή

Albuquerque (Πορτογαλία): Δεν υπάρχει «plan B» για την Ελλάδα – Δεδομένη η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων

Albuquerque (Πορτογαλία): Δεν υπάρχει «plan B» για την Ελλάδα – Δεδομένη η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων
Το βασικό σενάριο είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, δήλωσε η πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών
Δεν υπάρχει «plan B» για την Ελλάδα, τόνισε η πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών, Maria Luis Alburqueque, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, τονίζοντας την αναγκαιότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και την προσδοκία για την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους.
Ειδικότερα, η κ. Albuquerque, αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποιο δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε «δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο» και πρόσθεσε ότι «όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι ένα "plan B", πολύ σύντομα αυτό καταλήγει να είναι το βασικό σου πλάνο».
«Το "plan A" της Ευρωζώνης παραμένει το ίδιο, δηλαδή να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να εξευρευθεί μια λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε όλοι».
Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά την 20ή Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να υπάρξει μια διεξοδική προσέγγιση, δηλαδή οι θεσμοί θα είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν διαφορετικούς στόχους και διαφορετικούς ρυθμούς προσαρμογής.
Επίσης, σημείωσε, αποφασίστηκε να ακουστεί η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, με την παράλληλη δέσμευση όμως της Αθήνας να προχωρήσει σε κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις.
«Αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης», τόνισε η πορτογαλίδα υπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένη η αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων».
Κληθείσα να σχολιάσει την άποψη που εκφράζεται από αρκετούς αναλυτές, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διδαχθεί από το πώς τα κατάφερε η Πορτογαλία να ξεπεράσει τις δυσκολίες, η κ. Albuquerque σημείωσε ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι, επισημαίνοντας ότι «δεν αφορά την άποψη της Πορτογαλίας για το θέμα της Ελλάδας, αλλά για τη συνολική άποψη της Ευρωζώνης».
Όλα τα κράτη της νομισματικής ένωσης υποστηρίζουν το ίδιο, σημείωσε, δηλαδή η Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, το πώς εφαρμόζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις διαφέρει από χώρα σε χώρα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Όμως, ακόμη και έτσι, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που ισχύουν για όλους και τα οποία μπορούν να εγγυηθούν μια επιτυχία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μέρος των κανόνων της Ευρωζώνης, που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης