Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί δεν επιτυγχάνεται συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών – Ποια τα σημεία εμπλοκής

CNBC: Γιατί δεν επιτυγχάνεται συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών – Ποια τα σημεία εμπλοκής
Τα κυριότερα σημεία τριβής αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας
Στους λόγους που κρατούν επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους πιστωτές της αναφέρεται άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως σημειώνεται, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ώστε η χώρα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει επιβραδυνθεί με τις διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης.
Τα κύρια σημεία εμπλοκής, επισημαίνεται, είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας.

Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Οι διαφωνίες ως προς τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, γραμμές που η Ελλάδα σημειώνει ότι δεν θέλει να περάσει, ίσως όμως αναγκαστεί να το κάνει αν θέλει να λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια.
Τον Φεβρουάριο, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε επιστολή του προς τους δανειστές πρότεινε μεταρρυθμίσεις για την ενοποίηση και βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εξαλείφοντας παράλληλα παραθυράκια και κίνητρα που αυξάνουν το ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο σύνολο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.
Οι δανειστές από την πλευρά τους ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να κάνει, δεδομένου ότι οι πολίτες της χώρας είναι αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
Έλληνας αξιωματούχος, που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNBC ότι «υπάρχουν σημεία τριβής όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, συνέχιση των περικοπών, μη ρεαλιστικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, υπερεκτίμηση του δημοσιονομικού κενού και των κενών χρηματοδότησης, που σημαίνει περισσότερες περικοπές και λιτότητα».
Όμως, συμπληρώνει ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι χωρίς ανάπτυξης δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που πρέπει να κάνει, όπως να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Για την Ελλάδα, τα αιτήματα των δανειστών για περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, ώστε να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και απολύσεις, αποτελούν ανάθεμα, ενώ για τους δανειστές είναι απαραίτητες, προκειμένου η χώρα να καταστεί ανταγωνιστική ξανά.
Ένα σημείο τριβής για την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, είναι η επιθυμία να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είχαν απεμποληθεί στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, τον Φεβρουάριο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μια σταδιακή και νέα έξυπνη προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών, που να εξισορροπεί τις ανάγκες ευελιξίας με δίκαιο τρόπο.
Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για τον εξορθολογισμό και με την πάροδο του χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με τρόπου που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα καιτις προοπτικές απασχόλησης.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNBC, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες, υπάρχουν και σημεία σύγκλισης μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων πιστωτών, κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος είσπραξης των φόρων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς, αλλά και μια στροφή 180 μοιρών της Αθήνας όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή του λιμανιού του Πειραιά.
Ωστόσο την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, διέψευσε τις όποιες ελπίδες για μια συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την 11η Μαΐου.
Όμως, όπως σημειώνεται, υπάρχει η ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία μετά την ανακοίνωση από την Κομισιόν για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, την Τετάρτη.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης