Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Κοντά στο τέλος του το «ελληνικό δράμα» - Βραχυπρόθεσμα έρχεται ράλι στις τράπεζες

Wood: Κοντά στο τέλος του το «ελληνικό δράμα» - Βραχυπρόθεσμα έρχεται ράλι στις τράπεζες
Θα υπάρξουν προκλήσεις, ακόμη και αν μια συμφωνία υπογραφεί
Κοντά στο τέλος του φαίνεται ότι οδεύει το «ελληνικό δράμα», σύμφωνα με την Wood, συστήνοντας ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές της ελληνικής αγοράς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον τραπεζικό κλάδο, εάν μάλιστα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και θεσμών.
Στη σημερινή 6σέλιδη ανάλυσή της με τον τίτλο «Greek market: Drama close to an end?» (Ελληνική αγορά: Κοντά σε ένα τέλος του το δράμα;), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του έτους (+18% κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες) μετά τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία με τους πιστωτές της.
Μια νέα συμφωνία είναι αναγκαία για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να αντιμετωπιστεί η τεράστια κρίση ρευστότητας τόσο του κρατικού όσο και του τραπεζικού συστήματος.
Έτσι, εκτιμάται ότι η στροφή προς τον ρεαλισμό από τη νέα κυβέρνηση (εάν επιβεβαιωθεί) θα είναι πολύ θετική εξέλιξη.
Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία (μακρο - αντιξοότητες, κίνδυνος εκτέλεσης προϋπολογισμού, ασθενέστερο τραπεζικό σύστημα), εκτιμάται ότι τα σενάρια Grexit πρέπει να επαναξιολογηθούν για την αγορά της Αθήνας.
Κατά την άποψη της Wood, ο καλύτερος τρόπος για να τοποθετηθεί κανείς αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι οι τράπεζες.
Ωστόσο, όλες οι ελληνικές μετοχές θα ωφεληθούν από την απότομη μείωση του κόστους μετοχών καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σταδιακά ομαλοποιούνται.

Το έπος της διαπραγμάτευσης είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα λιτότητας μέτρα (κυρίως σχετικά με τη φορολόγηση), προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια πλήρη στροφή στις ιδιωτικοποιήσεις και τις περισσότερες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της.
Η χρονική στιγμή της συμφωνίας δεν είναι ακόμα σαφής (θα μπορούσε να είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες).
Ωστόσο, η τελική προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου, όταν η τρέχουσα παράταση λήγει και οι υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα κλιμακωθούν.

Θα υπάρξουν προκλήσεις, ακόμη και αν μια συμφωνία υπογραφεί

Η νέα συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να υποστηριχθεί από την άκρα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την ψηφοφορία θα μπορούσε να επαναφέρει σενάρια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή γενικών εκλογών.
Επιπλέον, ο κίνδυνος της εφαρμογής είναι επίσης πολύ υψηλός.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις) τις οποίες δεν υποστηρίζει πραγματικά.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και περαιτέρω εντάσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Η εκτίμηση ζημιών

Η πολιτική αναταραχή και η επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης έχει ασκήσει τεράστια πίεση για την ελληνική οικονομία.
Οι προσδοκίες για την πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος έχουν ήδη μειωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 0,5% από 2,5% στο παρελθόν (σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wood θα μπορούσε να αποδειχθεί bullish εκτίμηση).
Ο αντίκτυπος στις τράπεζες θα είναι πιο σοβαρός, καθώς ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνεται και οι δείκτες είναι πιθανό να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το τρέχον έτος.
Έτσι, θα είναι ένας αγώνας για τις τράπεζες να διατηρήσουν την κερδοφορία τους το 2015.
Παρόλα αυτά, με μια συμφωνία, το δεύτερο εξάμηνο πρέπει να δούμε σημάδια σταθεροποίησης της ρευστότητας, των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων και τις νέες καθυστερήσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο 2016.

Πώς θα λάβουμε μια θέση σε αυτή την αγορά;

Κατά την άποψη της Wood, ο καλύτερος τρόπος για να τοποθετηθεί κανείς βραχυπρόθεσμα είναι οι τράπεζες.
Μετά από μια συμφωνία οι τράπεζες θα μπορούσαν να κινηθούν πιο κοντά σε μια πιο ομαλοποιημένη αποτίμηση.
Μάλιστα, πιστεύει ότι ένα P/TBV της τάξης του 0.7-0.8x (ίσως λίγο υψηλότερο για την Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank λόγω της Finansbank και της ενισχυμένης κεφαλαιακής δομής αντίστοιχα), δεν θα ήταν παράλογο, αν τα σενάρια χρεοκοπίας και Grexit είναι έξω από το τραπέζι.
Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση στον τομέα της λογιστικής αξίας, λόγω της αβεβαιότητας και τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια και της εξάρτησης από την DTC.

Συστάσεις και αποτιμήσεις για ελληνικές μετοχές



Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης