Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Eurogroup, το ΔΝΤ, ο MSCI, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και η Moody’s - «Πλούσια» η ατζέντα της εβδομάδας

Το Eurogroup, το ΔΝΤ, ο MSCI, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και η Moody’s - «Πλούσια» η ατζέντα της εβδομάδας
Εξαιρετικά "πυκνή" είναι η ειδησεογραφία της τρέχουσας εβδομάδας, που ίσως πηρεάσει σημαντικά το momenum στο ελληνικό χρηματιστήριο
Εξαιρετικά πλούσια είναι η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας σε βαθμό μάλιστα που δύναται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου και να δώσει τις επόμενες αφορμές ή αιτίες, είτε για περαιτέρω διόρθωση, είτε για καινούρια ανοδική κίνηση.
Η αγορά – εν μέσω πολύ πλούσιας και «πυκνής» ειδησεογραφίας – έχει ήδη κάνει ένα ράλι αντίδρασης, αναμένοντας τα επόμενα «καύσιμα» και τις επόμενα… πλάνα προεξόφλησης!
Η ατζέντα της εβδομάδας είναι εξαιρετικά πλούσια και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.
Ασφαλώς το σημερινό (Δευτέρα 11 Μαΐου) Eurogroup δεσπόζει με έμφαση, ενώ αύριο Τρίτη 12/5 η Ελληνική ∆ημοκρατία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο προς το ∆ΝΤ ύψους 767 εκατ. ευρώ!
Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley χωρίς να αναμένεται για την Ελλάδα κάποια νέα προσθήκη ή διαγραφή.
Την Τετάρτη 13 Μαΐου θα διεξαχθεί η τακτική τριμηνιαία έκδοση εντόκων αρχικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μια πιο χαρακτηριστική «γεύση» από το πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα αποτελέσματα 1ου τριμήνου του 2015, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το νέο «ζύγισμα» αποτιμήσεων και επενδυτικών προτεραιοτήτων, όταν ησυχάσει μερικώς το κλίμα.
Αναλυτικότερα, στις κυριότερες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2015 είναι των Σαράντης (Τρίτη 12/5), ΟΤΕ (Τετάρτη 13/5), Frigoglass και Ελληνικά Πετρέλαια (Πέμπτη, 14/5), Coca Cola HBC και Grivalia Properties (Παρασκευή, 15/5).
Επίσης, την προσεχή Παρασκευή 15 Μαΐου η Ελληνική στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις 12 το μεσημέρι, ενώ το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s.
Τέλος, την Παρασκευή 15 Μαΐου θα πληρωθεί το μέρισμα χρήσης για τους μετόχους της ΜΕΤΚΑ ύψους 50 λεπτών ανά μετοχή.

Τα νέα "πουλέν" και οι τράπεζες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η αγορά έχει αρχίσει και επανεξετάζει αποτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα…. πουλέν της επόμενης ημέρας, αν και εφόσον σταδιακά βελτιωθεί η ορατότητα και θα επαναξιολογηθούν οι μαζικοί κίνδυνοι που είχαν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις. Δεν αποκλείεται λοιπόν σταδιακά να υπάρξει μια εστίαση του ενδιαφέροντος στο εσωτερικό μέτωπο και στο χώρο των αποτιμήσεων, με αφορμή και τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων.
Και βεβαίως, κεντρικός εκφραστής μιας θετικής ή αρνητικής εξέλιξης στο μέτωπο της συμφωνίας θα είναι (ξανά) ο τραπεζικός κλάδος, που «καθρεφτίζει» όλες τις οικονομικές εξελίξεις και όχι μόνο.
Οι επιπτώσεις της 4μηνης διάρκειας της διαπραγμάτευσης ήταν πιο ορατές και πολύ πιο ποσοτικοποιημένες από άλλους κλάδους της οικονομίας (Καταθέσεις, ELA, μείωση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, υποβαθμίσεις, μείωση τιμών ομολόγων) από άλλους κλάδους.
Γι’ αυτό και ο κλάδος αποτελεί το απόλυτο… φετίχ του χρηματιστηρίου, τόσο στις έντονα πτωτικές συγκυρίες, όσο και στις ανοδικές εξάρσεις, όμως έγινε το τελευταίο 12ήμερο!!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έχει άνοδο 123% το τελευταίο 12ήμερο, ενώ το warrant της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 149%!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης