Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ δεν αύξησε τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών - Θα αναμένει έως τις 25 Μαΐου

Η ΕΚΤ δεν αύξησε τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών - Θα αναμένει έως τις 25 Μαΐου
Η ΕΚΤ θα αναμένει έως τις 25 Μαΐου για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις
Η ΕΚΤ δεν αύξησε τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών σήμερα 12 Μαΐου καθώς η πρόοδος – έστω και μικρή – που επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup στις 11 Μαΐου προσφέρει ακόμη πολιτικό χρόνο στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ θα αναμένει έως τις 25 Μαΐου για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Προφανώς αν υπάρξει στο τέλος συμφωνία – που αποτελεί το βασικό σενάριο – τότε η ΕΚΤ οριστικά θα εγκαταλείψει το σχέδιο αύξησης των collaterals.
Αντιθέτως αν υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στις επόμενες 2 εβδομάδες στις 27 Μαΐου ή 3 Ιουνίου η ΕΚΤ θα δώσει ισχυρό χτύπημα στην Ελλάδα μέσω των τραπεζών.
Όμως πρέπει να τονιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 47 δισ. απόθεμα εγγυήσεων μπορούν να αφομοιώσουν μόνο ένα μεγάλο  haircut από την ΕΚΤ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ είχε μελετήσει σχέδιο αύξησης των haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων.
Με βάση ενδείξεις στον πυλώνα 1 και 2 το haircut θα μπορούσε να φθάσει έως το 40%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 116 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 79 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 37 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Για τα 116 δισεκ. που έχουν δανειστεί έχουν καταβάλλει εγγυήσεις – collaterals 144 δισεκ. για το ELA και 40 δισεκ. για την ΕΚΤ και περίπου 21 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις δηλαδή συνολικά 205 δισεκ. ευρώ.
Τα 205 δισεκ. εγγυήσεις είναι περίπου 42 δισεκ. Pilar 1 και Pilar 2 δηλαδή πυλώνας 1 και 2 από τον νόμο Αλογοσκούφη ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Περίπου 35 -40 δισεκ. δάνεια, ομόλογα του EFSF περίπου 38 δισεκ. που δεν θα υποστούν haircut καθώς και ομόλογα, τιτλοποιήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία....
Με βάση ορισμένους γενικούς υπολογισμούς η αρνητική επίδραση στα collaterals  σε ένα ενδεχόμενο haircut θα είναι 25 δισεκ. ευρώ ίσως φθάσει και στα 29 δισεκ.
Αν οι τράπεζες δεν είχαν collateral buffer αν δεν είχαν απόθεμα εγγυήσεων προφανώς θα είχαν μεγάλο πρόβλημα...ή κατά το ορθότερο θα χρεοκοπούσαν.
Ωστόσο οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 47 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων κυρίως δανείων που δίνουν σε cash σε πραγματική ρευστότητα περίπου 30-34 δισεκ.

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 29-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 10,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης