Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (Ισπανία): Θα εγκριθεί προσωρινή βοήθεια στην Ελλάδα, αν παραταθούν οι διαπραγματεύσεις

Guindos (Ισπανία): Θα εγκριθεί προσωρινή βοήθεια στην Ελλάδα, αν παραταθούν οι διαπραγματεύσεις
Υπάρχει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις, όχι όμως από άποψη ουσίας και περιεχομένου, σημείωσε ο ισπανός υπουργός
Το Eurogroup θα δώσει μια προσωρινή βοήθεια στην Ελλάδα, αν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές παραταθούν ή αν η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, τόνισε σήμερα ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απελευθέρωση κεφαλαίων προς τη χώρα αν δεν έχει υπάρξει προηγουμένως μια τελική συμφωνία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας είναι πολύ περίπλοκη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να κλείσει μια συμφωνία με την τρόικα, ώστε να ξεκλειδώσει η τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, η οποία ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Ανεξαρτήτως της κατάστασης ρευστότητας της Ελλάδας, ανέφερε ο Luis de Guindos, «που όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι καλή, αλλά και πολύ περίπλοκη, το θέμα είναι η αναγκαιότητα να υπάρξει πρόοδος».
Από τεχνικής απόψεως, σημείωσε, έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όμως δεν υπάρχει από άποψη ουσίας και περιεχομένου και εδώ είναι που πρέπει να προχωρήσουμε, διότι δεν έχουμε πολύ χρόνο».
Υπογράμμισε ακόμη ότι το Eurogroup θα εγκρίνει μια προσωρινή βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις παραταθούν ή αν η Αθήνα αποφασίσει να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί από τη χώρα η τρόικα, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απελευθέρωση κεφαλαίων αν δεν έχει υπάρξει προηγουμένως οριστική συμφωνία.
Πρέπει να υπάρξει μια πλήρης λίστα μέτρων, που πρέπει να είναι βασισμένη στις μεταρρυθμίσεις του δευτέρου προγράμματος διάσωσης, στις οποίες θα μπορεί να υπάρξει μια κάποια ευελιξία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μόνον όταν κλείσει αυτό το πρόγραμμα, θα αρχίσουμε να μιλάμε για το μελλοντικό», διότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».
Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα συμμετείχε σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί προς το Ταμείο, αρκούμενος να πει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διαθέσει 30 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας και είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης