Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστική απόφαση – κόλαφος για Nomura και RBS – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εξαπάτησης των επενδυτών

tags :
Δικαστική απόφαση – κόλαφος για Nomura και RBS – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εξαπάτησης των επενδυτών
"Το μέγεθος του ψεύδους είναι τεράστιο"
Νέα τροπή παίρνει η χρόνια διαμάχη μεγάλων τραπεζικών κολοσσών με τις αμερικανικές αρχές, με αφορμή τις πρακτικές τους στους επενδυτικούς βραχίονές τους.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι η δικαστής της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η Nomura και η RBS (Εθνική Τράπεζα της Σκωτίας) εξαπάτησαν τους επενδυτές, όσον αφορά τους ενυπόθηκους τίτλους.
Η πρώτη δικαστική απόφαση τελεδίκησε σε μια υπόθεση που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια και είδε τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να πληρώνουν περισσότερα από 20 δις. δολάρια.
Η Denise Cote, μια ανώτερη ομοσπονδιακός δικαστής στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ, αρμόδια για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, αποφάνθηκε την προηγούμενη Δευτέρα ότι τα έγγραφα προσφορών δεν περιγράφουν σωστά τα ενυπόθηκα δάνεια και η πιθανότητα αποπληρωμής ήταν πολύ χαμηλότερη από ό, τι διαφημιζόταν.
“Το μέγεθος του ψεύδους, είναι τεράστιο”, δήλωσε.
Αποφάνθηκε υπέρ της κυβερνητικής υπηρεσίας που ενεργεί για λογαριασμό των Fannie Mae και Freddie Mac, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων χρεογράφων έπεσαν κατακόρυφα σε αξία κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των επιχειρήσεων και πυροδοτώντας ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης Οργανισμός Οικονομικών μήνυσε 19 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2011.
Η δικαστής παράλληλα διαπίστωσε ότι η υπόθεση των κατηγορούμενων τραπεζών ήταν λανθασμένη.
Η Nomura είχε καλέσει εκτιμητές για να δείξει ότι οι αξίες που αποδίδονται στα υποθηκευμένα ακινήτα ήταν βάσιμες.
Ο Alfred Pollard , ο γενικός σύμβουλος της FHFA , δήλωσε ότι η υπηρεσία ήταν ικανοποιημένη με την απόφαση του.
Η FHFA είχε αρχικά ζήτησε 1,1 δις. δολάρια από την Nomura και RBS.
Κατά τη διάρκεια της δίκης , η FHFA επεσήμανε τα εσωτερικά μηνύματα που αποστέλλονται στις τράπεζες, με τους εργαζόμενους να περιγράφουν την ποιότητα των δανείων να στηρίζουν τις κινητές αξίες.
"Κίνδυνος Batman!" ήταν ένα χαρακτηριστικό μήνυμα ενός εργαζομένου της Nomura.
Ένας άλλος είπε ότι τα δάνεια που περιλαμβάνονται ως εγγύηση ήταν "χάλια".
Αν η Nomura και η RBS είχαν επικρατήσει, θα είχαν θέσει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, ωστόσο οι τράπεζες δεν αξιολόγησαν ποτέ τις πιθανότητές τους μετά από μια σειρά αρνητικών αποφάσεων από το δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης