Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Στις ελληνικές τράπεζες εκτονώνουν τις πιέσεις οι δανειστές - Κίνδυνος capital controls

Nomura: Στις ελληνικές τράπεζες εκτονώνουν τις πιέσεις οι δανειστές - Κίνδυνος capital controls
Oι ελληνικές τράπεζες είναι και φερέγγυες και διαθέτουν επαρκή collaterals για να λάβουν ρευστότητα, αλλά παραμένουν έκθετες απέναντι στη φερεγγυότητα (ή μη) του ελληνικού κράτους
Στην τελική τους φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως επισημαίνει σε νέα, ειδική έκθεσή της η Nomura, υπό τον διακριτικό τίτλο "Νemo: Greece".
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πέσει θύματα της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως παρά το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες είναι και φερέγγυες και διαθέτουν επαρκή collaterals για να λάβουν ρευστότητα, παραμένουν έκθετες απέναντι στη φερεγγυότητα (ή μη) του ελληνικού κράτους.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο πολύ σοβαρά καθήκοντα:
- Να τηρήσει τα όσα επιβεβαιώθηκαν και συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου.
- Να συνεχίσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της.
Τυχόν απόφαση της Αθήνας να μην αποπληρώσει μέρος του χρέους της προς τους επίσημους πιστωτές της θα σημάνει αυτόματα και διακοπή της ρευστότητας του ELA προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το απόλυτο σημείο εκτόνωσης της πίεσης των δανειστών προς την Ελλάδα, προειδοποιεί η Nomura.
"Μπορεί το βασικό μας σενάριο να προβλέπει πως Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία, ωστόσο η πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων και η πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες (capital controls)", διαμηνύουν οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης