Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Μη νόμιμες διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το «Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας»

tags :
ΣτΕ: Μη νόμιμες διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το «Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας»
Το ΣτΕ ζητεί να ληφθούν υπόψη από το αρμόδιο υπουργείο οι παρατηρήσεις που έχει κάνει
Σειρά τροποποιήσεων ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του «Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας» και των γύρω περιοχών όπου φιλοξενείται η θαλάσσια χελώνα caretta caretta.
Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 32/2015 γνωμοδότησή του το Ε΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμες οριζόμενες διατάξεις του παραπάνω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο και επέστρεψε στον αρμόδιο υπουργείο για να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις και κατόπιν να διαβιβαστεί εκ νέου στο ΣτΕ για νέα επεξεργασία.
Στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε την νομιμότητα χαρακτηρισμού του «Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας» και των γύρω περιοχών όπως Θίνες, Στροφυλιά, Κακόβατος, παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, τον κόλπο της Κυπαρισσίας, Κατάκολο, κ.λπ., ενώ καθορίζει τους όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή.
Η εν λόγω περιοχή έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000 και μάλιστα, στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου σημειώνεται η εντονότερη αναπαραγωγική δραστηριότητα της caretta caretta.
Σύμφωνα με την γνωμοδότησή του ΣτΕ, το πάρκο έχει τις νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις, να ονομασθεί Εθνικό Πάρκο αντί Περιφερειακό που το χαρακτηρίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και ο χαρακτηρισμός του ως περιφερειακού δεν είναι νόμιμος.
Ακόμη το ΣτΕ σημειώνει πως πρέπει να οριοθετηθούν οι οικισμοί που εμπίπτουν στις περιοχές Natura, ενώ ζήτημα νομιμότητας τίθεται ως προς το όριο αρτιότητας και ελάχιστης κατάτμησης των οικοπέδων στις εν λόγω περιοχές.
Επιπλέον, ενστάσεις διατυπώνονται ως προς την επιτρεπόμενη χρήση των περιοχών αυτών, όπως είναι η ιππασία, καθώς θα υπάρξει κίνδυνος για τις φωλιές της χελώνας caretta caretta και στα αμμοθινικά συστήματα της περιοχής.
Έτσι, το ΣτΕ ζητεί να ληφθούν υπόψη από το αρμόδιο υπουργείο οι παρατηρήσεις που έχει κάνει στην γνωμοδότησή του και άμεσα να κατατεθεί πάλι νέα νομοτεχνικού επιπέδου επεξεργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης