Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Καταναλωτές ανάγκης οι μισθωτοί

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Καταναλωτές ανάγκης οι μισθωτοί
Σύμφωνα με έρευνα σχεδόν οι μισοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες
Από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, «με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο» έχουν μετατραπεί οι μισθωτοί στην Ελλάδα λόγω του μακροχρόνιου περιορισμού των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα να αγοράζουν όσα μπορούν και να στρέφονται συντριπτικά σε προϊόντα προσφοράς.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Αlco, το χρονικό διάστημα 18-25 Φεβρουαρίου.
Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι ότι σχεδόν οι μισοί μισθωτοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες.
Όσον αφορά στις καταναλωτικές ανάγκες το 47% τις καλύπτει μέσω ανάληψης καταθέσεων, ενώ το 16% αναγκάζεται να δανειστεί.
Τις υποχρεώσεις δανείων και καρτών δηλώνει ότι καλύπτει πάντα μόνο το 22% δηλώνει, το 30% ότι ανταποκρίνεται συνήθως, το 9% λίγες φορές και το 6% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου.
Από τις 17 βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών, σε 11 καταγράφεται σταθερή δαπάνη από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, ενώ στις υπόλοιπες 6 η δαπάνη μειώθηκε.
Ειδικότερα, σταθερές σχεδόν για όλους έμειναν οι δαπάνες για καθαριστικά σπιτιού και είδη προσωπικής υγιεινής (89%), τηλεφωνία/ίντερνετ (86%), προϊόντα καπνού (80%), εκπαίδευση (74% ) και τρόφιμα (73%), ενώ για περίπου 6 στους 10 για βενζίνη/πετρέλαιο, καλλυντικά, σοκολάτες/snacks και κρασί/μπύρα.
Να σημειωθεί ότι 95% επιλέγει προϊόντα σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Μειωμένη δαπάνη καταγράφεται περισσότερο από μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης 45 - 54 ετών, άνδρες με εισόδημα 1001 έως 1200 ευρώ, που κατοικούν στην Αττική, ενώ μείωση αποτυπώνεται και στις δαπάνες ψυχαγωγίας, παρά το 35% που εμφανίζει να κινείται σε σταθερά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδήματα, το 53% των ερωτηθέντων, δηλώνει μείωση έναντι του 44% που δηλώνει σταθερότητα, καλύτερη εικόνα από τον Σεπτέμβριο (70% και 26% αντίστοιχα), ενώ σε επίπεδο τριμήνου το 79% δηλώνει σταθερότητα (έναντι 66% τον Σεπτέμβριο) και μόνο το 18% μείωση.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης